Hlavní obsah

V Praze se vzpomínalo na básníka Ortena, letos uplynulo 70 let od jeho úmrtí

Novinky, Zuzana Rožková

Letos uplynulo sedmdesát let od úmrtní významného českého básníka Jiřího Ortena. Vzpomínku na jeho krátký život a výjimečné verše uspořádal Nadační fond na podporu vážné hudby ve středu 14. září od 20.00 hodin v kavárně Vesmírna uvedením zhudebněných básní pod názvem Osud.

Foto: Monika Vosyková

Roman Köhler ve Vesmírně

Článek

Muž, který skutečně věřil slovu poezie, básník Jiří Orten, zemřel nešťastnou náhodou a velmi mlád. Výročí této události zřejmě taktéž nešťastnou náhodou minulo téměř bez povšimnutí médií.

Jsme vděčni, že se nadační fond šťastnou náhodou potkal s hudebníkem Romanem Köhlerem - www.romankohler.com - a společně jsme uspořádali vzpomínkový večer.  Rockový a jazzový kytarista Roman Köhler je vášnivým obdivovatelem Ortenových veršů a na důkaz svého okouzlení některé z nich zhudebnil pod souhrnným názvem Osud.  

Osudovou shodou šťastných okolností se nadačnímu fondu podařilo na tento večer pozvat mladého herce Jiřího Suchého z Tábora, který byl překvapením večera a svým přednesem básní a úryvků z Ortenovy korespondence akci citlivě ozdobil.

Sympatické prostředí kavárny Vesmírna, která je malinko ukryta v samém centru Prahy, na konci ulice Ve Smečkách, bylo pro pohodu večera skvělou volbou. Pro nadační fond zase bylo příjemné,  že jsme zde poetický večer mohli zorganizovat a trochu pomoci Vesmírně šířit její věhlas nesmírně – www.vesmirna.cz

Emocemi bohatá a velmi niterná Ortenova poezie byla v hudebním podání Romana Köhlera umocněna a tak věříme, že si přítomní posluchači odnesli básnickou stopu do nepoetických podzimních dní, které nás brzy čekají.

A teď jsem zase tu, píšu ti tato slova,

z pera je setřesu a potom půjdu spát,

oči mi uzavře samota ocelová,

večerem z nejhorších, které má listopad.

(úryvek z básně Jiřího Ortena „Je válka“)

Fotografickou reportáž z večera a informace o nadačním fondu najdete na webu www.nfpodporahudby.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám