Hlavní obsah

V Praze se vzpomínalo na básníka Ortena, letos uplynulo 70 let od jeho úmrtí

Novinky, Zuzana Rožková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos uplynulo sedmdesát let od úmrtní významného českého básníka Jiřího Ortena. Vzpomínku na jeho krátký život a výjimečné verše uspořádal Nadační fond na podporu vážné hudby ve středu 14. září od 20.00 hodin v kavárně Vesmírna uvedením zhudebněných básní pod názvem Osud.

Foto: Monika Vosyková

Roman Köhler ve Vesmírně

Článek

Muž, který skutečně věřil slovu poezie, básník Jiří Orten, zemřel nešťastnou náhodou a velmi mlád. Výročí této události zřejmě taktéž nešťastnou náhodou minulo téměř bez povšimnutí médií.

Jsme vděčni, že se nadační fond šťastnou náhodou potkal s hudebníkem Romanem Köhlerem - www.romankohler.com - a společně jsme uspořádali vzpomínkový večer.  Rockový a jazzový kytarista Roman Köhler je vášnivým obdivovatelem Ortenových veršů a na důkaz svého okouzlení některé z nich zhudebnil pod souhrnným názvem Osud.  

Osudovou shodou šťastných okolností se nadačnímu fondu podařilo na tento večer pozvat mladého herce Jiřího Suchého z Tábora, který byl překvapením večera a svým přednesem básní a úryvků z Ortenovy korespondence akci citlivě ozdobil.

Sympatické prostředí kavárny Vesmírna, která je malinko ukryta v samém centru Prahy, na konci ulice Ve Smečkách, bylo pro pohodu večera skvělou volbou. Pro nadační fond zase bylo příjemné,  že jsme zde poetický večer mohli zorganizovat a trochu pomoci Vesmírně šířit její věhlas nesmírně – www.vesmirna.cz

Emocemi bohatá a velmi niterná Ortenova poezie byla v hudebním podání Romana Köhlera umocněna a tak věříme, že si přítomní posluchači odnesli básnickou stopu do nepoetických podzimních dní, které nás brzy čekají.

A teď jsem zase tu, píšu ti tato slova,

z pera je setřesu a potom půjdu spát,

oči mi uzavře samota ocelová,

večerem z nejhorších, které má listopad.

(úryvek z básně Jiřího Ortena „Je válka“)

Fotografickou reportáž z večera a informace o nadačním fondu najdete na webu www.nfpodporahudby.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám