Hlavní obsah

V Praze jsou zařízení, která připomínají radar, ale o radar se jednat nemusí

Novinky, Ondřej Kořínek

Pražští řidiči jsou již zvyklí na množství tzv. úsekových radarů, které jsou umístěny na různých místech Prahy a zaznamenávají rychlost každého projíždějícího vozidla. V Praze jsou ale i zařízení, která vypadají jako radar, ale radarem být nemusejí.

Foto: Ondřej Kořínek

Kamery sledující provoz v ulici Vinohradská

Článek

V metropoli se v posledních měsících objevily v několika ulicích zařízení podobné radarům. A mnoho řidičů neví, co jsou tato zařízení a zda kontrolují rychlost.

Zmíněná zařízení jsou například ve Vinohradské ulici ve směru do centra kousek před křižovatkou s ulicí Jana Želivského nebo hned vedle v ulici Jana Želivského směrem k nákladovému nádraží Žižkov. Pokud pojedete po  Koněvově ulici z centra, tak u vozovny Žižkov lze minout také jedno ze zařízení - nebo v ulici Plzeňská u vozovny Motol.

Zařízení jsou vybavena kamerami a měřícím systémem, ale u žádného z nich není značka signalizující měření rychlosti městskou policií. Nabízí se tedy otázka, jestli zde neměří rychlost Policie ČR.

Odpovídá na ní tiskový mluvčí pražské policie Tomáš Hulan: „Ano Policie ČR může měřit rychlost na pevno umístěnými úsekovými radary, nicméně pražská policie takovéto zařízení nevyužívá. Na pevno umístěnými radary kontroluje dodržování předepsané rychlosti na území metropole Městská policie hlavního města Prahy.“

Na webové mapě www.kamery.praha.eu znázorňující úsekové měření tato místa jako měřená označena nejsou.

„Jedná se o nové kamery s vysokým rozlišením, které jsou umisťovány především pro bezpečnostní účely na důležitých komunikacích a umožňují zejména sledovat aktuální dopravní situaci v daném úseku. Zařízení umístěné pod kamerou je infrazářič pro noční osvětlení,“ popsal zařízení mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf.

„Kamery se kromě sledování dopravní situace běžně využívají i pro sběr dopravně inženýrských údajů např. sčítání vozidel, rychlost dopravního proudu, skladba dopravního proudu a další. Tyto kamery lze také kdykoli využít i pro měření rychlosti vozidel. Pokud bude měření provádět Městská policie hl. m. Prahy, musí úsek měření označit přenosnými dopravními značkami v souladu s platnou legislativou,“ dodal Jiří Wolf.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám