Hlavní obsah

V Praze byl uveden nový muzikál Janka Ledeckého

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze měl ve čtvrtek 21. září premiéru muzikál IAGO. V Praze je uváděn poprvé. Úspěch zaznamenal již v Bratislavě a plánoval se i před pár lety v Praze, leč z technických důvodů tenkrát uveden nebyl.

Foto: Petr Mráček

premiéra muzikálu IAGO

Článek

Slavnostní premiéra přilákala do divadla Hybernia i několik známých osobností. Přišli se podívat např. Leona Machálková, Marta Jandová, Jiřina Bohdalová, Jakub Kohák, Aleš Háma, či herci, kteří ten den nehráli Anna Jůlie Slováčková a Milan Peroutka. Na Ledeckého se přišla také podívat jeho manželka a děti.

Slavnou tragédii Williama Shakespeara Othello, vyprávěnou z pohledu zákeřného a vášnivého intrikána Iaga, napsal Janek Ledecký. K režii si pozval amerického režiséra Roberta Johansona, který již pracoval s Ledeckým na muzikálu Hamlet.

„Ještě jsem nehrál roli, kterou bych si takhle užíval. Iago je od dob Shakespeara absolutně nejlíp napsaný záporák. Navíc má výhodu, že je napsaný tak, že je zábavný,“ prozradil Janek Ledecký.

V atraktivním muzikálovém příběhu, který volně navazuje na Shakespearova Othella, je všechno, co zná snad každý. Jedna z nejpopulárnějších tragédií největšího dramatika světové literatury se stala symbolem lásky, zničené ďábelskými intrikami a chorobnou žárlivostí současně. 

Milým překvapením byl jistě výkon Tomáše Novotného v roli Othella. „Těší mě důvěra, kterou mi tvůrčí tým dal, ale na druhou stranu premiéry bývají trochu nervózní a já bývám nervózní velmi nerad. Pocity tedy byly smíšené, spíš jsem se snažil myslet na to, abych nezklamal. Tak doufám, že se mi to podařilo,” řekl po své premiéře v Othellovi Tomáš Novotný.

„Přiznám se, že lehkou nervozitu jsem cítila. Čím jsem starší, tím větší pocit zodpovědnosti mám. Zároveň jsem se však neuvěřitelně těšila, až společně s mými kolegy stanu na jevišti před diváky a na ten pocit vydání se. Je to nezapomenutelné,“ popsala své pocity těsně před vystoupením Markéta Poulíčková, která hraje arabskou popstar Bahiyu. 

Celý tvůrčí tým odvedl skvělou práci, která dokazuje, že jsou všichni špičkami ve svých oborech. Kostýmy pochází z dílen přední české návrhářky Beaty Rajské a Romana Šolce, který patří mezi nejvyhledávanější kostýmní divadelní výtvarníky. Scénu pro muzikál vytvořil jeden z nejúspěšnějších českých scénografů Martin Černý, zatímco hudební režie a aranžmá se chopil vyhledávaný kytarista, skladatel a producent Michal Kovalčík. 

Reklama

Výběr článků

Načítám