Hlavní obsah

V Polici nad Metují se prezentuje "Mág F1"

Novinky, Martina Váňová

Výstavu "efjedničkového mága" Zdeňka Smaženky hostí Muzeum papírových modelů v Polici nad Metují. Až do začátku září je tu možné vidět na jedné trati monoposty vozů F1 - od těch, které závodily v šedesátých letech, až po ty, které jezdí závody Grand Prix dnes.

Foto: Pavel Frydrych

Instalace expozice

Článek

Od 10. března probíhá v Muzeu papírových modelů (MPM) další z krátkodobých výstav, které si kladou za cíl, představit papírové modelářství v detailním pohledu. Výstavy představují buď autory-konstruktéry modelů, vydavatele papírových vystřihovánek nebo jednotlivé modeláře.

Do konce prázdnin bude v Muzeu k vidění výstava s názvem Zdeněk Smaženka: TEO. TEO je nick modeláře, pod kterým vystupuje na modelářském fóru. K jeho vzniku sám říká: „Před x léty, zhruba v letech 1990 – 94, kdy byly stolní počítače ještě tak nějak v plenkách, počítačové hry s jednoduchou grafikou, jsem rád tzv. pařil závody motorek a F1. Když se mi podařilo odjezdit rekord, byla možnost se zapsat do tabulky TOP, v podobě třímístného jména. Zde je ta spojitost s F1, kdy v historii závodů vozů F1 působil pilot jménem Teo Fabi. Přivlastnil jsem si jméno a začal velkými písmeny ‚TEO‘ své rekordy podepisovat. Po návratu k modelařině jsem toto jméno začal používat i na modelářské půdě.“

Základem expozice výstavy je více jak stovka modelů monopostů F1. Nabízí jedinečnou možnost uvidět na téže závodní dráze vozy formulí 1 od těch, které jezdily v šedesátých letech až ty, které jezdí závody Grand Prix dnes. Ne nadarmo je autor zván „efjedničkovým mágem“.

Kromě vozů formule 1, kterým je samozřejmě věnován největší prostor, je k vidění i další Smaženkova tvorba. „Když už mě nebaví formulky, tak si odskočím třeba k domečkům,“ říká modelář. V rámci tohoto „odskočení“ představuje MPM např. úžasný model zámku Žleby nebo Staré bělidlo v Babiččině údolí. Dalším „odskočením“ instalovaným na výstavě jsou modely nákladních automobilů, včetně legendární Škody Sentinel.

Zdeněk Smaženka je vyhledávaným modelářem pro konstruktéry modelů, kteří oceňují jeho rychlost a preciznost. Pod jeho rukama vzniklo už několik desítek tzv. beta modelů, tedy modelů, které vyšli přímo z pomyslného prkna autora, a modelář udělá první zkušební slepení.

Video z vernisáže je k vidění na webu muzea – www.mpmpm.cz. K výstavě vyšel i katalog, který si je možno zakoupit přímo v MPM.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám