Hlavní obsah

V Polici nad Metují připravili přitažlivou kulturní nabídku na léto

Novinky, Martina Váňová

V rámci Nové terasy 2019 se v Polici nad Metují představí několik výrazných umělců. S přednáškou přijede režisér Igor Chaun, vystavovat bude humorista Jiří Slíva a v půlce prázdnin zahraje frontman kapely Traband, Jarda Svoboda. Promítnou se i grotesky Charlieho Chaplina s živým hudebním doprovodem.

Foto: Archiv I. Chauna

Igor Chaun

Článek

„Terasa“ zahájí sezónu 2019 ve čtvrtek 23. května od 18:00 vernisáží výstavy dopisů-koláží Korespondáž A+K. Dvě výtvarnice, Alena Laufrová z Prahy a Kateřina Kyselica z New Yorku, si dva roky posílaly na této trase dopisy-koláže, které budou vystavovat v Zeleném domečku vedle Muzea papírových modelů (Tyršova 345, Police nad Metují).

Sebejistá a nečekaná výstava se 18. června odehraje na terase před Muzeem papírových modelů. Veronika Psotková provede instalaci své zavěšené sochy z cyklu Klenoty. V rámci vernisáže proběhne projekce a přednáška o autorčině tvorbě.

V Zeleném domečku potom dopisy-koláže vystřídá hyperrealistická malba Jana Petrova. Vystaví obrazy z cyklu Sedm, které doplní kresbami. „Sedm“ je jeho diplomová práce z roku 2011. Výstava začne 27. června.

Od 1. srpna se výstavní prostor v Zeleném domečku rozveselí výstavou Humor v grafice známého grafika, člena sdružení Hollar, Jiřího Slívy. Výtvarník oceněný mnoha cenami, nebo třeba spolupracovník legendárního časopisu Dikobraz. Výstava potrvá do 1. září.

Ale Nová Terasa 2019 není jen o výtvarných výstavách.

Promítání filmů pod širým nebem začne hned 29. června od 21:30 groteskami Charlieho Chaplina s živým hudebním doprovodem, o který se postará učitel polické ZUŠ Pavel Čapek. O tři týdny později, večer 20. července od 21:00 zavzpomíná Terasa na polického horolezce, fotografa a filmaře Miroslava Šmída.

Sérii tří promítání zakončí 10. srpna od 21:00 finský životopisný film Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho. Film získal na festivalu v Cannes cenu v sekci Un Certain Regard.

V polovině prázdnin (27. července) roztáhne svá pomyslná křídla nad Terasou hudební múza Euterpré. V Polici nad Metují vystoupí se svým sólovým projektem frontman legendární kapely Traband Jarda Svoboda se svým harmoniem. Tento hudební nástroj, který zní trochu jako varhany i jako tahací harmonika, charakterizoval Jarda Svoboda větou: „Mezi kostelem a hospodou.“

Na srpen jsou pro návštěvníky terasy připraveny dvě přednášky. Tou první bude 8. srpna přednáška Igora Chauna. Známý režisér a hledač duchovních pravd ve své přednášce promluví o práci režiséra a její prolínání se do duchovna. Zároveň při tom promítne něco ze své režijní a dokumentární tvorby.

A na úplný závěr Terasy se v Zeleném domečku představí nejsvéráznější malířka na české výtvarné scéně. Vendula Chalánková přiveze do police vtip a nadhled.  Součástí její přednášky budou i ukázky z kreslených písniček, které pro Českou televizi animovala právě V. Chalánková.

Další informace najdete na facebooku spolku Apeiron. 

Novou Terasu 2019 pořádá spolek Apeiron s podporou Města Police nad Metují.

Novou Terasu dále podporují: Květinářství U Petry, Zelenina Suchomel, Vinotéka Sodomková, Restaurace Sokolovna, Kavárna K(r)afárna, Pizzerie Janeba, SČUG Hollar, SDH Velká Ledhuje, Martin Cibulka, Muzeum papírových modelů, Planeta ryb a Naše Broumovsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám