Hlavní obsah

V Poličce vystaví 99 obrazů Zbyška Siona

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku února bude zahájena výstava významného poličského rodáka a představitele české strukturální abstrakce Zbyška Siona. Vystaveno bude 99 obrazů z jeho studentských let, a to vše u příležitosti jeho významného životního jubilea.

Foto: Alena Zavoralová

Zbyšek Sion: Zlatá struktura, 1960

Článek

Zbyšek Sion se narodil před 80 lety v Poličce. Již na studiích jeho tvorba vynikla nad dobový průměr a dodnes je mimořádně ceněná.

Studoval střední Školu uměleckých řemesel v Brně. Následovala roční přípravka na Výtvarné škole v Praze. V letech 1958-1964 absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze. Zastoupen je samozřejmě nejednou v poličských sbírkách, ale především v prestižních a uznávaných galeriích a publikacích.

„Vystavené obrazy představují poličská zákoutí i portréty. S ohledem na tehdejší dobu bylo obtížně seznamovat se s obrazy moderních malířů, nicméně mladá generace je dychtivě vyhledávala. Na akademii udělal Zbyšek Sion krok mimo tradiční proud a představil se již jako zralý malíř figurálními výjevy s vrstvenou – strukturální malbou. Třetím okruhem je abstraktní tvorba – tedy obrazy nepředstavující žádný konkrétní výjev či postavu. U diváka měla abstrakce vytvářet asociace a silné odezvy. Na počátku 60. let šlo o nejradikálnější malířský projev. Některé obrazy budou vystaveny poprvé,” uvedl kurátor výstavy PhDr. David Junek.

Vernisáž výstavy se koná v sobotu 3. února ve 14.00 hodin ve výstavních sálech poličského muzea.

Účastníci se mohou těšit na koncert litomyšlské jazzové kapely Lucky Joke, která vyniká osobitým projevem. Kromě chuti improvizovat a experimentovat jí vždy též jde o hudební zážitek posluchačů. Snaží se je pobavit, roztancovat, zavést a strhnout do světa své svérázné hudby. Kapela se stylově pohybuje na vlně jazzrocku, funkjazzu, fusion, soul, rhythm.

Výstava 99 obrazů slavného poličského rodáka potrvá do 15. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám