Hlavní obsah

V Poličce už mají hmyz pod střechou

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Včely, čmeláci, slunéčka i škvoři – všichni tito zahradní pomocníci už mají své hotely na nejedné poličské zahradě.

Foto: Alena Jandlová
Článek

Hmyz na zahradu patří, ať si kdo chce, co chce říká. Nesmíme zapomínat, že spousta hmyzích zástupců nám v zahradě pomáhá - včely a čmeláci opylují květy, slunéčka a škvoři například loví mšice. Aby se na naší školní zahradě těmto živočichům líbilo, a taky abychom je mohli pozorovat, lze pro ně vyrobit vhodný příbytek, tak zvaný hmyzí hotel.

„Hmyzí hotely jsou poslední dobou oblíbené a docela rozšířené, z toho důvodu jsme se v muzeu rozhodli v rámci festivalu Poličské kulturní léto zorganizovat dílničku nejen pro malé návštěvníky, zaměřenou právě na výrobu těchto dřevěných obydlí. Setkali jsme se velkým úspěchem a vyrábět si přišli do muzea malí i velcí a všichni zapojili svou fantazii a vzniklo několik opravdu úžasných domečků,“ uvedla organizátorka akce Alena Jandlová.

„Zároveň je to i dobrá příležitost ke studiu života hmyzu, který nás obklopuje a proto i v tomto ohledu byla dílna velkým přínosem pro malé objevitele,“ dodala.

A jak vlastně takový hmyzí Hilton vlastně vypadá? Jedná se o konstrukci většinou ze dřeva, vyplněnou různými druhy přírodních materiálů sloužící hmyzu, a to především samotářským druhům, které ji využívají jako bezpečný úkryt pro svá vajíčka, ze kterých se vylíhnou larvy a po zakuklení následně i dospělí jedinci.

V dnešní době, kdy jsou sebemenší „vady na kráse“ na domech ihned odstraňovány, vyplňovány izolací apod., To má za následek, že dříve běžné škvíry, spáry a jiné hmyzí skrýše rychle mizí. Proto je taková stavba hmyzího hotelu, zvlášť ve městech, prospěšná.

Reklama

Výběr článků

Načítám