Hlavní obsah

V Poličce uctí památku nejslavnějšího rodáka

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od úmrtí skladatele Bohuslava Martinů uplyne v srpnu 60 let. Současně uplyne 40 let od převozu jeho ostatků ze Švýcarska, kde byl původně pohřben, do rodinného hrobu v Poličce. Město Polička ve spolupráci s Centrem B. Martinů chce skladatelovo úmrtí uctít pietní vzpomínkovou akcí, konané v den jeho úmrtí - 28. srpna.

Foto: Alena Zavoralová

Hrob skladatele a kostel sv. Jakuba s rodnou světničkou.

Článek

„U hrobu skladatele proběhne krátký pietní akt, který kontinuálně přejde do vzpomínkového koncertu s názvem Píseň domova. Jde o literárně-hudební pásmo, koncipované úmyslně jako úzce komorní vystoupení, založené na niterném dialogu violy s lidským hlasem. Píseň domova vznikla před deseti lety k 50. výročí skladatele, do života ji tehdy uvedl herec Alfréd Strejček. Hudební část, umně složená z citací melodií Bohuslava Martinů či jejich parafrází, je dílem skladatele a hudebníka Jaroslava Krčka, jenž je veřejnosti znám jako umělecký vedoucí souboru historické lidové hudby Musica Bohemica,“ informovala muzikoložka muzea doc. Monika Holá, PhD.

„Také part recitace pochází zejména od Martinů. Jde o úryvky z jeho korespondence či psaných textů, které jsou doplněny citacemi některých veršů Miloslava Bureše, s nímž Martinů vytvořil své vrcholné „dílo domova“, kantátu Otvírání studánek. Píseň domova budou v Poličce interpretovat brněnští umělci Lubomíra Sonková (recitace) a Leoš Černý (viola),“ dodala.

V rámci vzpomínkových akcí se 28. srpna bude konat již zmíněný pietní akt a koncert k uctění památky úmrtí skladatele B. Martinů. V 16.45 hodin proběhne pietní akt u hrobu skladatele a následně v 17.00 hodin zazní koncert v kostele sv. Michala.

Další informace naleznete na www.cbmpolicka.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám