Hlavní obsah

V Poličce jsou k vidění dřevěné a mechanické betlémy

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevíte, kam vyrazit se svými blízkými či přáteli o vánočních svátcích? Navštívit můžete například také vánoční výstavu v poličském muzeu. Uvidíte betlémy jak pestře malované, tak i v přírodních odstínech, u nichž vynikne struktura dřevin.

Foto: Alena Zavoralová

Pohyblivý malý betlém M. a J. Sochorových

Článek

„Na letošní vánoční výstavu jsme zapůjčili exponáty z Třebechovického muzea betlémů a z rodiny Sochorovy z Hradce Králové. Vybrali jsme jen betlémy dřevěné. Uvidíte figurky jak pestře malované, tak v přírodních odstínech, u nichž vynikne struktura dřevin. Betlémy budou různého stáří a velikosti i z různých míst,“ uvádí kurátorka akce Stanislava Cafourková.

„V rodině Sochorových jsou pokračovateli betlemářské tradice otec Martin a syn Jakub. Spolu opatrují a opravují starší jesličky rodinné i zakoupené a vytvářejí betlémy nové, mnohé z nich jako mechanické. Některé exponáty tak před vámi doslova ožijí,“ dodává.

Zajímá vás, jak se uvádějí jednotlivé figurky do pohybu? Kolik součástek je potřeba k tomu, aby darovník chodil, anděl létal, rybář se plavil na loďce? Jestliže ano, pak budete mít možnost několik mechanismů sami vyzkoušet. Martin Sochor připravil „stroječky“, které se uvádějí do pohybu kličkou a slouží k tomu, aby návštěvník zkoumal tato jednoduchá technická řešení.

Výstava potrvá do 13. ledna 2019, navštívit lze i o vánočních svátcích: 24. 12. – zavřeno; 25. až 30. 12. – 10:00 – 16:.00 hodin; 31. 12. 2018 až 1. 1. 2019 – zavřeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám