Hlavní obsah

V Pohoří na Rychnovsku opravili společnými silami interiér kostela sv. Jana Křtitele

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kostel sv. Jana Křtitele v Pohoří postavili za necelý rok sami místní obyvatelé – základní kámen byl položen 27. července 1902 a už dne 28. června 1903 došlo za velké účasti věřících z obce i širokého okolí k posvěcení svatostánku.

Foto: Dana Ehlová

Kostel si v Pohoří postavili sami obyvatelé obce.

Článek

V letech 2000 – 2002 proběhla generální rekonstrukce celého pláště budovy, vnitřní prostor však tehdy opraven nebyl. Ten je na řadě nyní.

V současné době se dokončuje oprava podlahy včetně stabilizace podloží spolu s odvětráním podlahy a sanace vnitřního obvodového zdiva. Dále byla částečně provedena nová instalace elektrických rozvodů, včetně potřebných zásuvek uvnitř kostela, kabelů na budoucí zavedení topení do lavic a elektronického zabezpečení objektu. Navlhlá a napůl opadaná omítka byla osekána a nahrazena novou sanační omítkou. Následovala výmalba vnitřních stěn kostela.

Celá rekonstrukce probíhá pod patronací vikariátního technika diecéze a se souhlasem Královéhradeckého biskupství. Rozpočtové náklady na celou opravu byly vyčísleny na 600 tisíc korun, z čehož je 440 tisíc korun pokryto z vlastních úspor farnosti, od dárců a ze sbírek v kostele. Dalších 100 tisíc korun darovala obec Pohoří.

Vedení opravy kostela bylo svěřeno Ing. Janu Juráskovi, kronikáři obce Pohoří, který v souvislosti s dokončováním prací na rekonstrukci podlahy řekl: „Jsme velmi rádi, že se nám společnými silami podařilo opravit interiér našeho kostela sv. Jana Křtitele v Pohoří. Chceme, aby dominanta obce sloužila všem lidem a nemuseli jsme se za náš kostel stydět – jak zevnitř, tak i zvenku. Pokud náš kostel navštívíte, můžete posoudit sami, jak se nám vnitřní opravy povedly.“

Opravou interiéru ale plány a práce nekončí. „Již dnes vidíme, že musíme skoro po dvaceti letech částečně opravit některé venkovní ozdobné štukové římsy a obnovit stěny fasády novým nátěrem fasády – v roce 2001 byla při generální opravě kostela natřena venkovní omítka do kombinace bílé a světlounce modré, dnes je kostel prakticky již jen bílý. V dlouhodobém výhledu se naše děti nebo vnuci budou muset pustit i do celkové rekonstrukce střešní krytiny, která je na kostele od roku 1902, kdy byl postaven,“ doplnil Ing. Jurásek.

Díky obnově bude moci svatostánek sloužit nejen církevním účelům, ale zároveň jako koncertní síň. První z koncertů se uskuteční již 29. června a vystoupí na něm známý houslista Jaroslav Svěcený a Michaela Káčerková (varhany). Výtěžek bude věnován na konto opravy kostela.

Reklama

Výběr článků

Načítám