Hlavní obsah

V Pohořelicích se konal tradiční Zelo Fest

Novinky, Jiří Smutný

V sobotu 30. ledna se v sále radnice v Pohořelicích uskutečnil již 14. ročník koštu kysaného zelí. V rámci občerstvení se podával mimo jiné segedínský guláš, zelňáky a pivo a v rámci kulturního programu vystoupila cimbálová muzika Ponava, mažoretky ze ZŠ a soubory Rozmarýnek a Novoveská štístka.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Soutěž o nejlepší zelí vznikla v hospodě u piva, kde se několik kamarádů dohadovalo, kdo dělá lepší zelí. Do prvního ročníku se přihlásilo pouhých 8 účastníků a košt se konal přímo v hospodě. Akce se ujala a brzy se pro velký zájem do hospody nevešla, takže se musela přesunout do velkého sálu radnice. Letos bylo přihlášeno 133 vzorků.

Zatímco v začátcích se hlásili pouze domácí soutěžící, dnes už jde o celostátní klání, kterého se účastní milovníci zelí z mnoha koutů Moravy i Čech. Nechybějí vzorky z Brna, Znojma, Prahy, Turnova nebo Dvora Králové nad Labem. Hodnocení je přísně anonymní a regulérnost soutěže zajišťuje hodnotitelská komise a prezident koštu Jan Palas. Boduje se stejně jako u vína, tedy dvacetibodovou stupnicí.

Před vyhlášením výsledků všichni uctili minutou ticha památku zakladatele soutěže Miroslava Vavříka, který své kamarády nedávno opustil. V kategorii červené zelí byl jediný soutěžící Oldřich Slavík z Vysokého nad Jizerou, který tak vyhrál bez boje, byť dosáhl pouze 17,50 bodu a v absolutním pořadí byl 66. V kategorii bílé zelí i v absolutním pořadí zvítězil Tomáš Hubáček ziskem 19,40 bodu, druhý byl Pavel Poprach (19,30), oba z Pohořelic. Třetí místo obsadil Milan Čech z Olbramovic (19,10).

Reklama

Výběr článků

Načítám