Hlavní obsah

V Plzni vystavuje své obrazy malířka ze Sušice

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olga Hrachová, která má ateliér v Sušici, zahájila výstavu svých obrazů v plzeňské galerii U Svaté Anny.

Foto: Jan Kaše

Olga Hrachová (uprostřed) přebírá na vernisáži květiny

Článek

Sušická malířka Olga Hrachová vystudovala výtvarný obor Pedagogické fakulty v Plzni a celý život zasvětila tomuto umění. V její tvorbě dominuje šumavská krajina, nejrůznější kytice a nechybí ani portréty.  

„Často tvořím venku, přímo pod širým nebem, ze kterého na mne padá občas studený déšť, který mě deptá, ale poupata ve váze, postavené na staré štokrdli, zůstávají v těchto podmínkách v nezměněné kondici. Místo vína mi manžel vaří silný grog. Jindy do mne pere slunce a žerou mě komáři či slunéčka sedmitečná. Nad hlavou mi hlasitě koncertují ptáci. A jindy fouká vítr, shazuje mi plátno na zem, očisťuji jej od hrubé nečistoty, vyndávám z malovacího batohu provázek a přivazuji polní stojan i plátno k nejbližšímu stromu. Všechna tato příkoří způsobují, že jsem ve svém živlu, což mne vybičovává k maximálnímu výkonu," uvedla Olga Hrachová, skromná a sympatická malířka, která si rozhodně nepotrpí na okázalost. Je přirozená a pulsuje v ní síla šumavské přírody, stejně jako v jejích obrazech.

Na výstavě Kytice z rozkvetlé palety, která byla zahájena v galerii U Svaté Anny v Plzni ve středu 6. června, na vás dýchne krása květin a samozřejmě i romantika takových míst, jakými jsou šumavské toky Vydra a Otava či středověká tvrz Kašovice.

Například obraz Slunečnicové pole, který malířka vytvořila v letošním roce, vás nenechá v klidu. Vítr se opírá do žlutých květů, které se před vámi vlní a ukazují se přitom v plné své kráse.

Kašovická tvrz, obraz z roku 2005, je barevně pestrá a nápaditá. Ztvárnění stromů – modřínů jasně dokazuje, že malířka zná dokonale tento kraj i tvrz samotnou.  

Ani další obrazy však nepostrádají nádherné barevné kombinace, citlivě doplněné vhodnými rámy. Přirozeně a hlavně nenásilně do vás vstupuje jejich síla a krása. V příjemném a útulné prostředí galerie tak můžeme obdivovat Tmavé kosatce, Gladioly ve džbánu, Magnolie v bílé váze, Zvony v bílé váze a mnoho dalších.

Výstava, která je k vidění v galerii U Svaté Anny v Bezručově ulici v Plzni od pondělí do pátku od 13.00 do 18.00 hodin, potrvá do 4. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám