Hlavní obsah

V Plzni vystavuje francouzská sochařka a malířka, působící v Čechách

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V plzeňské galerii Visio Art byla zahájena výstava akademické sochařky Sylvie Choisnel. K vidění jsou zajímavé a nevšední sochy, keramika, ale i obrazy, kterých se hned první den prodalo několik.

Foto: Jan Kaše

obraz Jsem tak krásná (vpravo)

Článek

Ve čtvrtek 3. října proběhla vernisáž výstavy francouzské sochařky a malířky Sylvie Choisnel, která žije a pracuje v Čechách. Její tvorba je velice zvláštní, nápaditá a hlavně pestrá.

„Sylviin svět je plný zázraků, humoru, emocí, erotiky a neobyčejných výjevů. Ženský akt se psí hlavou nebo pozlacené ženské klíny, bizarní krajiny, žirafy s lidskými nohami s hlavami v oblacích... Nesmíme zapomenout na Silviinu keramiku. Vědomé pochopení krásy i bizarnosti jihoamerické keramiky; Sylvie dělá keramiku současnou, ale zjevně navazuje na staré indiánské techniky a vzory. Je to keramika okouzlující a veselá. Sylvie se nesnaží zakrývat svoji ženskost, naopak ji dává otevřeně najevo. Tím zjemňuje a zesiluje celkový výraz svojí tvorby. Její umělecký projev vyzařuje klasickou čistotu, je kultivovaný, ale specifický a jednotný,“ uvádí se na výstavě.

Sylvie Choisnel jde svou vlastní cestou a její tvorba může vzbudit různé reakce. Například obraz Jsem tak krásná, v němž dominuje ženské tělo s psí hlavou, si může někdo vyložit jako kritiku lidské nadutosti a namyšlenosti. Autorka však vytvořila toto dílo jako poctu ženám, které tímto pojetím přirovnává k egyptskému božstvu.

Jedna místnost galerie je věnována autorčině ztvárnění ženských nohou. Při tvorbě použila nejrůznější materiály. Můžeme tak vidět nohy z vosku, cementu, umělého mramoru či keramiky. Jistě se ptáte, proč zrovna ženské nohy takovým způsobem zaujaly Sylvii Choisnel. Podle ní právě nohy vypovídají o ženě nejvíce a jsou nejkrásnější částí ženského těla.

Velkou pozornost vyvolal i obraz Smysl života. Ženské nohy stojí na velkém vejci, zatímco mužské na lebce. A důvod? Jednoduchý a pravdivý. Žena život dává, muž ho spíše bere, protože má touhu neustále bojovat a zabíjet. Možná to zní tvrdě, ale obecně vzato má Sylvie Choisnel pravdu. Rozpoutaly snad dvě světové války ve 20. století ženy? Všichni víme, že to byla záležitost mužů.

Sylvie Choisnel je nejen výbornou sochařkou a malířkou, o čemž svědčí prodejní úspěch hned v první den výstavy, ale také příjemnou, komunikativní a vstřícnou ženou. A právě tyto přednosti se promítají i do jejího díla.

Výstavu, která je zajímavým zpestřením kulturního dění v Plzni, potrvá až do konce října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám