Hlavní obsah

V Plzni byli vyhlášeni vítězové žákovské soutěže Řemeslo má zlaté dno

Novinky, Alena Lochmannová

Již pátým rokem byly oceněny výrobky žáků zaslané do rukodělné soutěže Řemeslo má zlaté dno pořádané Plzeňským krajem. Slavnostní předání cen proběhlo v úterý 10. června v plzeňské Techmánii Science Center.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Již pátým rokem byly oceněny výrobky žáků zaslané do rukodělné soutěže pořádané Plzeňským krajem "Řemeslo má zlaté dno".

Článek

Plzeňský kraj v letošním roce vyhlásil již pátý ročník rukodělné soutěže "Řemeslo má zlaté dno". Soutěžilo se celkem ve třech věkových kategoriích, v kategorii od prvního do pátého ročníku základních škol, od šestého do devátého ročníku základních škol a od prvního do druhého ročníku středních škol.

Cílem soutěže je popularizace řemeslných oborů mezi žáky základních a středních škol, zvýšení zájmu žáků o technické obory vzdělávání a motivace žáků studovat tyto obory na středních školách. Soutěže se mohou zúčastnit žáci všech škol na území Plzeňského kraje.

Žáci do soutěže zasílali různé typy vlastních výrobků, jako jsou hračky, suvenýry, vyučovací pomůcky, oděvní doplňky, vybavení domácnosti, hlavolamy apod.

Podmínkou účasti bylo vlastnoruční vytvoření výrobku bez pomoci dospělých. Technika zhotovení nebyla omezena. Stroje se však mohly používat pouze pod dohledem dospělých. Každá škola, jejíž žáci se chtěli soutěže zúčastnit, musela nejpozději do 25. dubna uspořádat školní kolo, kde v každé z obsazených věkových kategorií vybrala jednoho vítěze, který postoupil do krajského kola.

Krajského kola soutěže se zúčastnilo 51 škol z celého Plzeňského kraje se 78 výrobky. To proběhlo v květnu ve Středisku služeb školám v Plzni. Dne 13. května zasedla odborná porota, která vybírala ze 69 soutěžních výrobků a určila pořadí prvních tří vítězných výrobků v každé soutěžní kategorii. Následně 13. – 23. května proběhla v rámci krajského kola soutěže v zasedací místnosti Střediska služeb školám výstava soutěžních prací. Návštěvníci mohli svými hlasy rozhodnout o udělení Ceny diváka.

V úterý 10. června se v plzeňské Techmánii Science Center o.p.s. uskutečnilo slavnostní předání cen vítězům. Sem byla také přesunuta výstava všech soutěžních výrobků.

V kategorii určené pro první až pátý ročník základních škol byla nejúspěšnější práce s názvem "Dřevený betlém", jejímž autorem je Kevin Kristl z Benešovy základní školy a mateřské školy Plzeň. V kategorii určené pro šesté až deváté ročníky základních škol uspěl Jan Czapek ze 4. základní školy Plzeň s prací "Interaktivní mapa Plzně" a v kategorii určené pro v první a druhé ročníky středních škol se z vítězství radoval Martin Černý ze Středního odborného učiliště elektrotechnického se svou prací "Radiopřijímač pro AM".

Reklama

Výběr článků

Načítám