Hlavní obsah

V plzeňských Masných krámech byla zahájena výstava věnovaná českým umělcům v totalitních režimech

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umělecká díla více než třiceti umělců jsou konfrontována s dobovými fotografiemi, čímž se podařilo vytvořit poutavý pohled na nechvalně proslulé období.

Foto: zdroj: Zápdočeská galerie v Plzni

Útěk ze Sudet

Článek

Západočeská galerie v Plzni připravila ve výstavní síni Masné krámy výstavu s názvem Tenkrát v Evropě. Čeští umělci v totalitních režimech 1938 – 1953, která přináší nevšední a zajímavý pohled na období, které bezesporu patřilo k nejhrůznějšímu úseku evropských dějin.  

Obrazy, plastiky, koláže či kresby jsou konfrontovány s více než 150 dobovými fotografiemi, které zachycují dramatické okamžiky, jako například odsun českých obyvatel z pohraničí, transporty do koncentračních táborů, ale také odsuny Němců po druhé světové válce.  

„Čtyřicátá léta – doba nesvobody a neustálého nebezpečí, statisíce uprchlíků proudících napříč Evropou i mimo ni a přitom je nikde nikdo nechce, milióny odvlečených a zavražděných. A umění? Jediné místo skutečné tvůrčí svobody zůstává v umělci samotném, v jeho touhách i zlobě. Proto se výstava zaměřuje právě na tyto dva aspekty. Umělecká díla vybraná bez zřetele na jejich skupinovou a další příslušnost, zato ale s vyhraněně soukromým až provokativním postojem ke světu, k jeho odvěkým, tehdy však bezskrupulózně ničeným hodnotám, budou prezentována přímo na pozadí co největšího množství malých dobových dokumentárních fotografií prchajících a násilím odvlečených davů lidí – mladých, dětí, starých, nemocných,“ uvádí se na webových stránkách Západočeské galerie.

Výstava je rozdělena na sedm kapitol - 1. Emigrace německých antifašistů do Čech, 2. Uprchlíci ze Sudet, 3. Uprchlíci před nacismem, 4. Transporty Židů, Romů a politických vězňů, 5. Vysídlení Němců, 6. Osidlování pohraničí, 7. Uprchlíci před komunismem.

Mezi téměř šedesáti díly nechybí tvorba Josefa Čapka, Mikuláše Medka, Jana Kotíka, Bohdana Laciny a mnoha dalších.

Výstava potrvá do 21. ledna 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám