Hlavní obsah

V písecké galerii Portyč vystavuje svá díla místní rodák Bohuslav Hejl

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V předvečer planoucích ohňů, zvěstujících nástup noci filipojakubské, proběhla v písecké galerii Portyč vernisáž souborné expozice samouka z města nad Otavou. Ti, kdož před nákupem masaprostých špekáčků dali přednost kontaktu s výtvarnem, si poslední dubnový den přišli na své.

Foto: Petr Hejna

pohled na Písek

Článek

Mnohým utajovaný písecký umělec Bohuslav Hejl (*1947), člen skupiny Prácheňská umělecká beseda, se rozhodl po čtyřiceti letech vystavit rozsáhlý soubor svých prací. Autor si amatérsky osvojil jak techniku akvarelu, tak oleje i tempery. K vidění jsou především abstraktní obrazy, ale i řemeslně zvládnuté krajiny, zátiší i studie lidské postavy.

Po několik dní se ukrývající slunko právě krátce před sedmnáctou hodinou prozářilo svými paprsky prostornou výstavní plochu v Portyči a dodalo tak velkoplošným barevným kompozicím ještě působivější hřejivou auru. Dalším příjemným momentem zahájení byla úspornost proslovů, často při obdobných akcích konkurujících k spánku ponoukajícímu Večerníčkovi. Vedoucí galerie Ivana Hejlová lidsky neformálním úvodním slovem prokázala v praxi, že méně je mnohdy více, a tak se návštěvníci mohli zakrátko věnovat vystaveným dílům a konverzovat o dojmech z nich se sklenkou vína v ruce.

O rozmanitosti vidění a vyjádření autora napoví pár doprovodných snímků, nejvíce však přímá návštěva výstavy, která na adrese galerie Portyč, Čechova 9, potrvá do soboty 1. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám