Hlavní obsah

V ostravském Divadle loutek chutná středa po jablkách

Novinky, Josef Zajíc

Divadlo loutek Ostrava chystá další premiéru. Hra Středa nám chutná vznikla na motivy knihy spiovatelky Ivy Procházkové, text zdramatizoval Vít Peřina, režisérem je Martin Tichý. Premiéra se uskuteční v pátek 7. dubna od 17. hodin na hlavní scéně Divadla loutek.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 7.4.2017 Divadlo loutek Ostrava premiéra inscenace Středa nám chutná. Z generálky 6.4.2017. " Ať si sundá tu čepici.!

Článek

Hra je o dětech v dětském domově, které čekají na novou kamarádku Cilku. Ta má smůlu. Je hodná, milá, přítulná, veselá, ale nikde ji nechtějí — byla již v dětském domově tam i jinde. Důvodem je, že je jiná.

Hodná paní ředitelka, které děti říkají Pralinka, je také jiná. Má ráda děti, je veselá a nedělá rozdíly. Cilku přivítá a přivítají ji — byť trochu tvrdě — i děti.

Teprve až si sundá čepici, všichni poznají, proč je dívka jiná. Na hlavě jí totiž roste jablůňka, a když je Cilka šťastná, jablůňka plodí sladká jablka.

To ovšem nikomu v dětském domově Slunečnice nevadí. Naopak ze sladkých jablíček paní kuchařka Františka vždycky ve středu udělá jablečný štrůdl.

Tak se rozvíjí přátelství mezi dětmi, Pralinkou a kuchařkou Františkou. 

Nic netrvá věčně a ani v dětském domově Slunečnice ne. Na chvíli se tam zamračí. Ovšem opravdu jen na chvíli. Všechno jinak dobře dopadne.

Příběh o tom, že být odlišný neznamená být horší nebo lepší než ostatní, režíruje Martin Tichý. Jevištní adaptaci připravil dramaturg libereckého Naivního divadla Vít Peřina.

Poetickou a hravou hudbu se zpívanými písničkami složil Pavel Helebrant. Scénu a loutky navrhl výtvarník Jan Brejcha, kostýmy Markéta Sládečková. Dramaturgie se ujala Daniela Jirmanová. 

Hrají: Lenka Sedláčková - ředitelka Pralinka, Božena Momolková - kuchařka Františka, ředitel Šeda - Ivan Feller, Cilka - Aneta červená, Bětka -  Lenka Pokorná Macharáčková, Otík - Lukáš Červenka, Ríša - Karel Růžička, Lékař - Martin Legerski, Robot - Richard Liberda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám