Hlavní obsah

V ostravském Bělském lese závodili orientační běžci

Novinky, Josef Zajíc

Drobně zasněžený Bělský les v Ostravě přivítal v sobotu 16. března dopoledne orientační běžce. Centrum závodníků bylo v krásném prostředí ředitelství Ostravských městských lesů a zeleně, které s lesem přímo sousedí. Josefovské orientační klání připravila rodina a přátelé Josefa Juřeníka z Ostravy.

Foto: Josef Zajíc

Start z Areálu Ostravských městkých lesů a zeleně. 16.3.2013

Článek

Startu desátého závodu Slezské zimní ligy se zúčastnila stovka závodníků, z nichž bylo sedm Josefů. Nejméně třetina závodníků přijela z Polska.

Pořadatelé připravili centrum závodu v krásném prostředí ředitelství Ostravských městských lesů a zeleně a jejího bezprostředního okolí, které se pyšní nádhernými dřevěnými sochami z nedávného symposia dřevěných soch.

Stavitelé tratí připravili pro závodníky kategorie A (pro ženy i pro muže) náročnou, kopcovitou trať na 10,6 km proloženou čtyřmi azimutovými postupy bez možnosti zákresu v mapě. Kategorie B měla stejně náročnou trať, ale o čtyři kilometry kratší - závodníci museli určit pouze dva azimuty. Kategorie C pro začátečníky a účastníky orientačních závodu pro všechny a pro každého měla trať ještě kratší - 3,6 km, ale náročnou na orientaci. Takže zvláště ti méně zkušení měli dlouhé doběhové časy.

Kategorie D se líbila dětem a jejich rodičům. Zatímco rodiče studovali taje orientační mapy, děti se vyřádily v lese, viděly několik srnek a do cíle došly a doběhly s radostí dětem vlastní.

V cíli byly hlavně děti odměněny drobnou sladkostí a medailemi. Dospělí nepohrdli čokoládou, medailí a diplomem. Pořadatelé děkují závodníkům za účast a ředitelství Ostravských městských lesů za zapůjčení areálu.

Vítězové jednotlivých kategorií: A: Pavla Rychlá (Opava) 97:30, Tomasz Jurczyk (Katowice,Polsko) 67,32, B: Míša Kopcová (Krnov) 45:59, Krysztof Wojarczyk (Krakow, Polsko) 53:08, C: Pavla Stará (Baník Ostrava) 35:50, Aleš David (Brno) 26:15.

Do soboty 16. března se deseti závodů Slezské zimní ligy zúčastnilo ve třech kategoriích A, B, C 372 závodníků.

Poslední závod, po kterém se uzavře bodovací soutěž jednotlivců v uvedených kategoriích, je na programu v pátek 22. března. Ten den se uskuteční noční orientační běh v Libhošti na Novojičínsku. Pořadatelem je Vlastimil Mutina z oddílu orientačních sportů z Frýdku-Místku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám