Hlavní obsah

V ostravské restauraci U Rady odhalili pamětní list Paulu Hindemithovi

Novinky, Josef Zajíc

Devadesát minut před premiérou opery Paula Hindemitha Cardillac byl odhalen pamětní list Ostrauer Stammgast právě na počest tohoto světového skladatele v restauraci U Rady v Ostravě.

Foto: Josef Zajíc

Úvodní proslov ředitele NDM v Ostravě Jiřího Nekvasila

Článek

V pátek 23. září byl v 17 hodin v restauraci U Rady v Poštovní ulici v Ostravě slavnostně odhalen pamětní list věnovaný stěžejnímu skladateli 20. století Paulu Hindemithovi.

"Byla to právě restaurace U Rady, kterou si Hindemith ve 30. letech minulého století při svých návštěvách Ostravy oblíbil," uvedl ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil, který tuto celou akci inicioval.

Sám Hindemith se nazýval Ostrauer Stammgast a v dopise tehdejšímu šéfovi opery NDM Jaroslavu Vogelovi, napsal: Když nejsem delší dobu v Ostravě, cítím se nemocen jako lidi, když jim chybí vitamín C.

Jiří Nekvasil celou záležitost upřesňuje: "Paul Hindemith přijížděl do Ostravy právě na pozvání Jaroslava Vogela, který do Ostravy zval i další světové osobnosti jako Igora Stravinského, Leoše Janáčka nebo Sergeje Prokofjeva. I tito skladatelé sedávali U Rady..."

Pamětní list graficky zpracoval Vladimír Kotek. Odhalení listu se zúčastnili pamětníci doby poloviny minulého století - profesor Měrka z Ostravské univerzity a také si zavzpomínal korepetitor NDM Jiří Šimáček.

Paul Hindemith (16. 11. 1895 - 28. 12. 1963) napsal sedm oper, z nichž Cardillac složil v roce 1926. Premiéru tohoto stěžejního díla uvedlo 23. září NDM v budově divadla Antonína Dvořáka v Ostravě. Dále skladatel napsal čtyři balety, pět symfonií, smyčcové kvartety, klavírní skladby, písně. Napsal dvě učebnice a knihu úvah Skladatelův svět.

Podrobnosti o skladateli a opeře Cardillac najdete na www.ndm.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám