Hlavní obsah

V ostravské galerii Lauby je k vidění neobvyklý exponát - živý kůň

Novinky, Josef Zajíc

Od úterý 15. záři po čtyři dny je možné v ostravské galerii Lauby zhlédnout živého koně. Galerie těsně sousedí s Ostravským muzeem na Masarykově náměstí v Ostravě. Vernisáž v Ostravě nevídané výstavy nevídaného exponátu zahájil kurátor Tomáš Knoflíček.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 15.9.2015. Galerie LAUBY. Výstava Oldřich Morys- JORA !!! .

Článek

Již exponát ustájený v galerii Lauby napovídá, že jde o jakýsi živý symbol Ostravy. Bílý kůň je v erbu Ostravy. Vzpínající se bělouš na zadních nohách se zlatým sedlem a na modrém pozadí. Symbol. Teď je živý a bude se procházet v centru Ostravy.

Bílého koně vystavuje Oldřich Morys, který žije a pracuje v Praze. Je absolventem Pedagogické fakulty Ostravské univerzity a Fakulty výtvarných umění v Brně, ateliéru Sochařství Jana Ambrůze. Ve svých projektech Morys zpravidla poukazuje na fenomén místa a prostoru ve vztahu k jejich kulturně-historickému či sociálnímu kontextu.

„Tady nejde o to, jestli je ustájení koně v Ostravském muzeu dostatečný stimul k tomu, aby poněkud skomírající hlavní ostravské náměstí znovu ožilo. Takovou moc umění dávno nemá a to, co mu zbývá, jsou náznaky,” sdělil při vernisáži kurátor výstavy Tomáš Knoflíček.

„Oldřich Morys chtěl ale v každém případě vymyslet něco, co by bylo opravdovou atrakcí, něco, co by lidi zaujalo a přitáhlo do centra. Rozhodl se pro bílého koně. Dvojník koně, který dodnes shlíží z její fasády jako připomínka původní funkce budovy - ostravská stará radnice - přes noc spící jako muzejní exponát, přes den se volně potulující po nejrůznějších ostravských zákoutích jako duch místa, noční přízrak, který ve dne mizí, aby se znovu někde nečekaně zjevil,” dodal kurátor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám