Hlavní obsah

V Ostravě začal Landscape festival

Novinky, Josef Zajíc

Ve čtvrtek 30. května odstartovala čtyřměsíční akce zaměřená na krajinu, město a veřejný prostor s názvem Landscape festival Ostrava 2019. Letošní sedmý ročník obrací svoji pozornost k ostravské krajině.

Foto: Josef Zajíc

O akci Landscape festivalu Ostrava informoval Tomáš Macura, primátor, tisková mluvčí MMO Andrea Vojkovská a Kateřina Šebestová, náměstkyně primátora.

Článek

Akci zahájil primátor města Ostravy Tomáš Macura výkopem na instalaci Malé Bazaly před obchodním střediskem FORUM Nová Karlina na volném prostranství těsně sousedícím z ulící 28. října. K dispozici eventuálním hráčům jsou originální sedačky z bývalého fotbalové stánku na Bazalech. Dnes se tam staví nový areál pro fotbalovou Akademii.

Cílem festivalu je obracet pozornost na ostravskou krajinu a propojení centra města s oblastí Dolních Vítkovic. Festival reaguje na problematická místa ve městě, která je vhodné kultivovat, dotvářet, najít pro ně nová řešení. Na trase postupně vzniká 30 site specific instalací, jejichž autory jsou nejen uznávaní čeští a regionální architekti a umělci, ale také zahraniční autoři a studenti místních vysokých škol.

Další událostí je výstava v OC Forum Nová Karolina s názvem Artscape Norway. Výstava představuje umělecká díla, drobnou architekturu, které se staly součástí norské krajiny a veřejného prostoru.

Před železničním nádražím Ostrava-Střed a Ostrava hlavní nádraží jsou vystavené instalace Design + kilometry zabývající se možnostmi osvěžení krajiny před nádražími. V sousedství instalace na Nádraží střed zvelebil zastávku městské hromadné dopravy Patrik Hábl s názvem Zastávka / Station.

Ve čtvrtek 30. května byla akce slavnostně zahájena v zajímavě řešeném / neřešeném prostředí amfiteátru za centrálním stánkem kultury Kulturního domu města Ostravy sousedícím s dětským hřištěm a Parkem Milady Horákové.

Zde je umístěno osm instalací, které návštěvník najde na mapce pod čísly 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 a 12. Pro dobrou orientaci návštěvníka jsou připraveny návodné ukazetele s metrovým označením vzdáleností od místa ukazatelů. Již 29. května ve večerních hodinách byla vynesena a připravena instalace na nejvyšším místě festivalu Haldě EMA s názvem Vyhlídka na EMĚ.

„V Ostravě začal letošní největší odborný festival zaměřený na veřejný prostor, který uspořádáváme. Zapojili se do něj architekti, urbanisté, umělci i široká laická veřejnost. K dispozici máme trasy navržené organizačním týmem, které upozorňují na aktuální bariéry města a cílem je teď prověřit jejich možná propojení. Z praxe z jiných měst víme, že některé navržené instalace se staly součástí jejich veřejného prostoru a totéž se může stát v Ostravě. Jestli to bude hřiště, zeleň nebo tradiční mobiliář, zjistíme za několik týdnů,” řekla na slavnostním zahájení Kateřina Šebestová, náměstkyně primátora města Ostravy.

Součástí letošního ročníku bude celkem 6 výstav, které odstartují nejpozději v polovině června a přístupné budou od 10. října.

Další informace: www.landscape-festival.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám