Hlavní obsah

V Ostravě vyroste Muzeum městské hromadné dopravy

Novinky, Josef Zajíc

Rada města Ostravy vyzvala 6. června letošního roku dodavatele k veřejné zakázce malého rozsahu na vyhotovení ideového návrhu Muzea MHD. Expozice Muzea MHD bude umístěna v prostorách areálu v blízkosti ostravského hlavního nádraží ohraničených ulicemi Nádražní, Wattova a Špálova.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 7.11.2017 V Ostravě vyroste Muzeum MHD. Postupně se připravuje areál u hlavního nádraží .

Článek

K podání nabídky bylo osloveno celkem sedm dodavatelů. Předmětná zakázka byla rovněž po celou dobu trvání lhůty pro podání nabídek uveřejněna na profilu zadavatele. Na základě těchto údajů mohl podat nabídku neomezený počet uchazečů. V termínu stanoveném pro podání nabídek poslali nabídku tři dodavatelé.

„Od počátku jsme kladli důraz, aby muzeum MHD nebylo jen prostou výstavkou dopravní techniky městské hromadné dopravy, ale aby opravdu v sobě obsahovalo prvky, které by byly schopny přilákat a přitáhnout návštěvníky, pokud možno více generací, ideálně rodiny s dětmi. Jsme rádi, že jsme takový návrh dostali,” komentoval ideovou soutěž radní města Ostravy Lukáš Semerák

Vítězný návrh je od rakouské společnosti BWM Architekten und Partner ZT GmbH, Margaretenplatz 4/L1, Wien.

„V zadávacích podmínkách jsme na jedné straně řekli, že neexistuje omezení pro kreativitu pro architekty, tak na druhé straně jsme rádi, že toto rakouské studio z velké části respektuje stávající budovy, jinými slovy ušetří poměrně velké množství stavebních nákladů,” informoval dále Lukáš Semerák.

Podle jeho slov se v dalších dnech a týdnech bude zpřesňovat ideový návrh. Záměrem je muzeum budovat postupně, a to nejen kvůli finančním prostředkům. A postupně odhalovat nové a nové části, aby návštěvníci, kteří do muzea přišli jednou, přišli podruhé i potřetí.

V Ostravě, díky dobrovolným zájemcům, kteří se zajímají o techniku městské hromadné dopravy, existují kroužky, které dávají dohromady historické tramvaje, autobusy, trolejbusy, jež jsou mnohdy vystavovány při příležitostech dnů otevřených dveří. Je předpoklad, že právě tyto skvosty budou vystavny v Muzeu MHD. 

Expozice, podle zadání návrhu, má nabídnou ještě přidanou hodnotu pro děti, mládež a dospělé. To znamená, že ve vnitřních i venkovních expozicích budou moderní zařízení, kde si návštěvníci budou moci pohrát s moderní technikou a pochopit vznik a vývoj městské hromadné dopravy.

Počítá se, že zde budou i interaktivní expozice, edukativní programy a další zajímavosti. Mnoho akcí pro návštěvníky bude probíhat venku podle počasí, ale také uvnitř, tak aby muzeum nabízelo celoroční aktivitu.

„Muzeum MHD jsme umístili do bezprostředního sousedství ostravského hlavního nádraží. Dáváme tím najevo, že Ostrava považuje lokalitu hlavního nádraží za vstupní bránu do města. V této souvislosti budeme působit na Ministerstvo dopravy ČR, aby co nejdříve opravilo budovu hlavního nádraží,” dodal Lukáš Semerák.

První tři návrhy ideové studie byly odměněny částkou 133 000 korun. Předpokládá se, že dopracování ideového návrhu bude dokončeno někdy ve druhé polovině roku 2018, realizace v průběhu roku 2019.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám