Hlavní obsah

V Ostravě v sobotu proběhlo dobrodružné dopoledne v Bělském lese

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravské městské lesy a zeleň a Lesní škola spolu se Střední průmyslovou školou chemickou a gymnáziem Ostrava uspořádaly pro děti a dospělé v Bělském lese dobrodružné dopoledne s názvem Den v lese. Akce byla pro špatné počasí přesunuta ze 17. května na sobotu 24. května.

Foto: Josef Zajíc

Den v lese. Bělský les 24.5.2014: Areál Ostravských městských lesů a zeleně s.r.o, Antonína Brože,2/3124,Ostrava - Zábřeh.

Článek

Na akci se podílel Moravský lesnický klastr ,a.s. ve kterém působí 14 členů, mimo jiných i Ostravské městské lesy a zeleň sro.,  s cílem řešit postavení podnikatelských subjektů, malých a středních podniků v lesním hospodářství.

Členové klastru předvedli  zúčastněným dětem a dospělým, jak se dnes moderním způsobem pracuje v lese.

Děti a dospělí tak mohli vidět stroj, který sám porazil strom, odvětvil kmen, ten rozřezal na požadovanou míru a uložil. Pak přijel specializovaný traktor, který vše naložil na korbu přívěsu a z lesa vyvezl. Větve a zbylé kusy kmene zpracoval jiný stroj na odštěpky.

Pro kmeny přijelo mohutné nákladní auto. Specializovaný jeřáb připravené kmeny naložil a odvezl na další zpracování. Děti uchvátil další stroj, který byl dálkově řízen. Odfrézoval pařezy. Podle lesního dělníka, který stroj dálkově řídil, fréza pařez zpracuje až do hloubky 40 cm.

Rodiče dětí kvitovali právě tyto ukázky, protože takto komplexně nikdy nemohou práci v lese děti a ani většina dospělých spatřit. V jednom dni tak práci v lese vidělo asi 2000 lidí.

V areálu Ostravských městských lesů a zeleně, byla další nabídka doprovodného programu. Děti si mohly zastřílet, vidět dravce v akci, a spolu se studenty Střední průmyslové školy chemické a gymnázia v Ostravě  se zúčastnit poučného okruhu po Bělském lese. Na devíti stanovištích plnily zábavné úkoly s lesní tématikou.

Pro děti, již zmožené sluncem a soutěžením, zde bylo připraveno koňské taxi, kterým se mohly projet Bělským lesem. Bylo připraveno občerstvení a dobrá zábava. Okolo poledne mírně zapršelo. Po přeháňce velmi dobře připravená akce pokračovala do 14 hodin.

Jako poděkování organizátorům akce patří i věta, kterou pronesl 3,5letý malý klučina:  "Jo, byl to pěkný výlet!" 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám