Hlavní obsah

V Ostravě se do konce roku uskuteční další rekonstrukce veřejného prostoru

Novinky, Josef Zajíc

Rada města rozhodla o udělení veřejné zakázky na rekonstrukci veřejného prostoru v Ostravě. Bude esteticky upravena a zrekonstruována piazzetta spojující Nádražní ulici s ulicí Tyršovou. Místo se nachází u Komerční banky sousedící se zastávkou tramvají Elektra.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 19.9.2017 Rekonstrukce piazzety u Komerční banky. Pohled z Nádražní ulice.

Článek

Předmětem veřejné zakázky je realizace stavby "Veřejný prostor mezi Komerční bankou a bývalou bankou UNION, ulice Nádražní" na katastru Moravské Ostravy.

V rámci rekonstrukce budou realizovány nové povrchy ze žulové dlažby, sadové úpravy, veřejné osvětlení a dojde k výsadbě dvou nových stromů a doplnění mobiliáře. Rekonstrukci bude realizovat firma JANKOSTAV s. r. o. za cenu 5 975 247 korun bez DPH.

„K proměně piazzetty dojde proto, aby malé náměstíčko při Nádražní ulici mělo nějaký zajímavý prostor pro setkávání. Chceme vytvořit vstupní bránu do centra města a do prostoru vnést určitý duchovní prostor. V projektu jsme provedli odstranění kolizních prostor, ať už pro chodce, tak pro vozíčkáře. Již při rekonstrukci Nádražní ulice se podařilo odstranit řadu parkovacích míst, které by bránily chodcům při přechodu,” uvedl projektant Ing. arch. Ondřej Vysloužil.

Podle jeho projektu dojde k úpravě dlažby, která bude nejen estetická, ale také se bude po ní dobře chodit. V prostoru bude upravena klidová zóna. Lavice pro odpočinek bude před zeleným prostorem. Mezi ním budou umístěny sloupy, na kterých budou vystavována výtvarná díla studentů Fakulty umění Ostravské univerzity - ta se budou v čase obměňovat. Na lavici bude umístěna báseň Jaromíra Šlosara Ostravský večer, která bude patrná při detailnějším pohledu.

„Co se týče stávající zeleně, spolupracovali jsme s městským obvodem Moravská Ostrava a Přívoz, s pracovníky dendrologů a s pracovníky v oblasti zeleně a ochrany životního prostředí. Stávající jediný strom bude osvobozen od zpevněných obrubníků. Bude tam umístěna velká mříž, na které byl zvolen dekor tří vykřičníků. Dále přibydou dva nové stromy, budou mít také velkou mříž, do níž bude stékat dešťová voda a tím dodávat kořenům vláhu,” dodal Ondřej Vysloužil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám