Hlavní obsah

V Ostravě odhalili Jantarové schodiště slávy cestou na Bolt Tower

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jantarové schodiště slávy bylo odhaleno na ostravské Bolt Tower, tedy bývalé Vysoké peci číslo 1 v Dolních Vítkovicích. Každý rok zde přibudou dvě hvězdy se jmény nejvýraznějších žijících umělců Moravskoslezského kraje, držitelů Ceny Jantar za celoživotní přínos v oblasti kultury.

Foto: Josef Zajíc

Desku odhalil Lukáš Curylo, náměstek hejtmana MSK, Marie Rottrová, Jindřich Štreit a Aleš Honus, organizátor cen Jantar.

Článek

První dvě hvězdy, vyrobené z cortenu, tedy povětrnostně odolné slitiny s rezavou patinou, odhalili 16. října ve 14.00 hodin letošní laureáti této ceny, zpěvačka Marie Rottrová a fotograf a pedagog Jindřich Štreit. Spolu s hvězdami se jmény laureátů byla slavnostně odhalena i pamětní deska.

Autorkou hvězd je ostravská sochařka Šárka Mikesková. Ta vytvořila i skleněné sošky, které si v příštím roce již potřetí převezmou nejvýraznější umělci s vazbou na Moravskoslezský kraj. Tvar nepravidelných pěticípých hvězd vychází ze základu sošky.

„Velké umělecké osobnosti byly vždy součástí bohatého života Ostravy. Tak jako špičkový průmysl s jeho obrovskou tradicí. Obojí vytváří specifickou atmosféru města, a proto si hvězdy kultury a Dolní Vítkovice jako industriální odkaz zaslouží být spolu propojeny schodištěm slávy, což se ve středu 16. října podařilo uskutečnit. Je to skvělé, těším se, že si novou atraktivitu prohlédnou i rodiny s dětmi, mířící do Světa techniky,” komentoval událost výkonný ředitel Dolních Vítkovic (DOV) Petr Koudela.

Veřejnost si bude moci Jantarové schodiště slávy prohlédnout jako součást návštěvnického okruhu, které vede do jádra někdejší vysoké pece a také do vyhlídkových pater s jedinečnou kavárnou, která vznikla ve šroubovicové nástavbě vysoké pece - dnešní Bolt Tower.

Ceny Jantar jsou platformou pro profesní a společenské ocenění umělců s vazbou na Moravskoslezský kraj. Letos v březnu byly vyhlášeny již druhým rokem v šestnácti kategoriích zahrnujících hudbu, divadlo, výtvarné umění a literaturu. Dvě ceny za celoživotní přínos byly letos uděleny poprvé.

Výroční Ceny Jantar za rok 2019 a dvě ceny za celoživotní přínos kultuře Moravskoslezského kraje budou uděleny 15. března 2020 v ostravské aule Gong v Dolních Vítkovicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám