Hlavní obsah

V Ostravě ocenili dobrovolné dárce krve zlatou medailí prof. MUDr. Jana Janského

Novinky, Josef Zajíc

V pondělí 21. října byli dobrovolní dárci krve ocenění v obřadní síni Magistrátu města Ostravy. Zlatou medaili prof. MUDr. Jana Janského obdrželo 95 bezpříspěvkových dárců krve za 40 odběrů. Ocenění předával náměstek primátora města Ostravy Zbyněk Pražák.

Foto: Josef Zajíc

Zlaté medaile prof. MUDr. Jana Janského předával náměstek primátora města Ostravy Zbyněk Pražák.

Článek

Obřadní síň Magistrátu města Ostravy na Prokešově náměstí byla slavnostně vyzdobena. V pondělí se zde sešlo 95 dobrovolných dárců krve, kteří prozatím za svůj dospělý život darovali krev čtyřicetkrát. Ke slavnostnímu aktu se sešli zástupci všech zdravotních pojišťoven, krevního centra a rodinných příslušníků, aby i oni poděkovali těmto lidem.

Slavnostní akci moderovala a oceněným poděkovala ředitelka Úřadu oblastního spolku Českého červeného kříže Lydie Poledníková. Zlaté medaile prof. MUDr. Jana Janského předával náměstek primátora města Ostravy Zbyněk Pražák.

„Stalo se již dlouholetou tradicí, že Statutární město Ostrava ve spolupráci s oblastním spolkem Českého červeného kříže v Ostravě pořádá setkání dobrovolných dárců krve. My se dnes při této příležitosti scházíme, abychom ocenili váš lidský přístup dobrovolně a ochotně pomáhat druhým. Toho si nesmírně vážíme. Je velkou pravdou a nejen prázdnou frází, když kolem sebe slýcháme: Daruj krev, daruješ život!

Vy, zde přítomní, jste tento slogan naplnili obrovským skutkem, patří vám dích všech těch, kterým jste pomohli navrátit zdraví. Přijměte, prosím, velké poděkování a projev úcty za váš humánní a ušlechtilý čin. Jste nejen zachránci lidských životů. Nezištně pomáháte neznámým lidem. Jste také důkazem toho, že je pořád mezi námi dostatek těch, kteří nemyslí jen na sebe," řekl oceněným Zbyněk Pražák.

Po odevzdání zlatých medaili 95 lidem, kteří darovali krev čtyřicetkrát, měli ocenění možnost se setkat a vyměnit si zkušenosti a seznámit se.

„Rozhodla jsem se, že to bude jedna z věcí, kterou chci za svůj život udělat. První odběr jsem uskutečnila ve svých dvaceti letech. Dávat krev jsem přestala v době mateřské a pak jsem zase začala. Mám dobrý pocit, že jsem mohla mnohým lidem pomoci,” řekla skromně úřednice Daniela Hauptová.

„Můj otec celý život daroval krev. Manžel prodělal onemocnění, a tak darovat krev nemohl. Tak si říkám, že za rodinu musím jako dobrovolný dárce krev dávat já. Pokud budu zdravá, budu v darování krve pokračovat,” svěřila se nositelka Zlaté medaile prof. MUDr. Jana Janského policistka Martina Traplová.

Český červený kříž oceňuje dobrovolné darce krve za počet darovaných dávek:

Krůpěj krve za první bezpříspěvkový odběr krve.

Bronzová medaile prof. MUDr. Jana Janského za 10 dávek, stříbrná medaile za 20 dávek a zlatá medaile za 40 dávek.

Zlatý kříž ČCK 3. třídy za 80 dávek, Zlatý kříž 2. třídy za 120 dávek a Zlatý kříž 1. třídy za 160 dávek bezpříspěvkového dárcovství krve.

Za 250 dávek je jednotlivec oceněn Plaketou ČČK Dar krve - dar života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám