Hlavní obsah

V Ostravě jezdila Tramvaj proti AIDS

Novinky, Josef Zajíc

Speciální tramvaj vyjela do ostravských ulic v pondělí 1. prosince ve 14.00 hodin ze zastávky Výstaviště a projela celou Ostravou. Letošní jízda je již šestou v historii projektu, který je součástí Světového dne boje proti AIDS a je připravován Českou společností AIDS pomoc, z. s.

Foto: Josef Zajíc

Tramvaj proti AIDS. Ostrava 1.12.2014. Zastávka Výstaviště.

Článek

Přesně ve 14 hodin vyjela v pondělí ze zastávky Výstaviště na Černé louce v Ostravě zvláštní Tramvaj proti AIDS. Lidé, kteří v této tramvaji nemuseli platit, byli na plakátech informování o Světovém dni boje proti AIDS především formou prevence. Na akci se podílí Česká společnost AIDS pomoc, z.s., IFMSA CZ Ostrava, Lékařská fakulta OU v Ostravě a Dopravní podnik Ostrava a. s.

Studenti a studentky obchodní akademie Ostrava-Poruba rozdávali v tramvaji informační letáčky a ti, kteří akci podpořili finačně, obdrželi stužku a preventivní ochranné prostředky. Výtěžek ze sbírky Červená stužka je věnován na prevenci v rámci celé České republiky, kterou poskytuje Česká společnost AIDS pomoc, z. s. Finační prostředky nejsou používány na léčbu nemocných HIV/AIDS. 

Cílem projektu je informovat veřejnost, zejména pak mladistvé, o problematice HIV/AIDS. V tramvaji byli lékaři a konzultanti Fakultní nemocnice Ostrava a Krajské hygienické stanice Ostrava, kteří odpovídali zájemcům na jejich dotazy. Smyslem je upozornit veřejnost na to, že se zvyšuje počet infikovaných, a také že za 30 let, kdy se o viru HIV a onemocnění AIDS ví, se nenašel žádný účinný lék.    

„Poskytuji zde zájemcům informace, co dělat, aby se nenakazili, a co dělat v případě, že již HIV mají nebo popřípadě již AIDS onemocněli. Jako prevenci doporučuji abstinenci v používání drog, věrnost a používání kondomů při pohlavním styku,” uvedla Kateřina Šindelová, konzultantka Krajské hygienické stanice v Ostravě 

„V Moravskoslezském kraji k 31. říjnu 2014 evidujeme 168 HIV pozitivních případů. Z toho je 144 mužů a 24 žen. V České republice k poslednímu říjnu máme dost vysoké číslo 2330 nakažených osob. Bohužel jejich počet se zvyšuje,” dodala Kateřina Šindelová. 

Červená stužka je znakem solidarity s lidmi, kteří jsou HIV pozitivní, nebo onemocněli AIDS. První prosinec je Světovým dnem boje proti AIDS již od roku 1988.

Trasa tramvaje vedla z centra Ostravy ze zastávky Výstaviště přes Ostravu-Mariánské hory na konečnou zastávku do Ostravy-Poruby a zpět do Ostravy-Jih na konečnou zastávku Interspar. Odtud okolo zastávky Vítkovice - Vysoké pece přes centrum k Hlavnímu nádraží Ostrava. Tramvaj svou jízdu ukončila v 16.30 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám