Hlavní obsah

V Ostravě je v provozu nová ulice Porážková a trolejbusová linka č. 105

Novinky, Josef Zajíc

Za přítomnosti zástupců Moravskoslezského kraje Josefa Babky, Magistrátu města Ostravy, primátora Petra Kajnara a zhotovitelů byla 29. srpna otevřena nová část ulice Porážkové a zavedena nová trolejbusová linka 105, která povede od 1. září z Koblova až k Nové Karolině.

Foto: Josef Zajíc

Porážkovou ulici v Ostravě uvedli do provozu zástupci Moravskoslezského kraje, Ostravy, Dopravního podniku a zhotovitelů práce. 29.8.2013

Článek

Slavnostním otevřením nové ulice Porážkové a zavedením nové trolejbusové linky 105 se tak občanům města Ostravy otevřely nové možnosti při projíždění centrem Ostravy.

Délka nového úseku ulice Porážkové mezi ulicí Švabinského a ulicí Žerotínovou je 590 m. Vznikla také nová stylová křižovatka s ulicí Janáčkovou a Žerotínovou. V rámci stavby byla také provedena rekonstrukce Stodolní ulice v úseku Masná - Porážková v celkové délce 94 m.

Součástí stavby bylo vybudování podchodu pod ulicí Porážkovou a jeho napojení na již existující podchod pro chodce pod železniční tratí. Díky nájezdové rampě mohou nyní podchod z ulice Stodolní využívat pro rychlý vjezd do centra města a zpět vozidla Integrovaného záchranného systému.

Nová místní komunikace ulice Porážkové sehrává v dopravním systému města významnou roli. Stavba je důležitá pro zajištění dopravní obsluhy centrem města. Propojuje a zpřístupňuje území Nové Karoliny mezi Frýdlantskými mosty a ulicí Českobratrskou, včetně přístupu k vlakové zastávce ČD Ostrava, Stodolní.

Součástí stavby nové trolejbusové linky bylo kromě montáže trakčního vedení a napájecích kabelů od ulice Českobratrské po Novou Karolinu i vybudování technologického zařízení pro napájení trolejbusové trati v tramvajové měnírně Kolejní.

Po obou stranách Porážkové ulice byly v rámci stavby vybudovány nové trolejbusové zastávky. Trolejbusová linka č. 105 povede z Koblova přes Mexiko, Sýkorův most, Konzervatoř, Stodolní ulici až na Novou Karolinu a zpět. První trolejbus vyjede 1. září 2013 ve 4:20.

Náklady na stavbu nové Porážkové ulice činí téměř 150 miliónů i s DPH. Generálním zhotovitelem stavby byl STRABAK, a. s.

Náklady na stavbu I. etapy trolejbusové tratě Nová Karolina činily téměř 44 miliónů korun včetně DPH. Stavbu zhotovil generální dodavatel OHL ŽS, a. s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám