Hlavní obsah

V Ostravě-Hrabůvce vzniklo úpravou veřejného prostoru náměstí

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úprava veřejného prostoru o velikosti zhruba 10 000 metrů čtverečních, prostírající se mezi obchodním centrem "Železňák", budovou Finančního úřadu a rušnou komunikací na ulicí Horní včetně podchodu v Ostravě-Hrabůvce, se připravovala několik let.

Foto: Josef Zajíc

V Ostravě - Hrabůvce vyrostlo náměstí Ostrava - Jih. V pozadí Finanční úřad, vpravo zastávka MHD.

Článek

Realizace začala loni v dubnu. Zmizel zchátralý venkovní amfiteátr a otevřel se přehledný prostor s novou výsadbou i městským mobiliářem. Vzniklo praktické zastřešení.

Na jaře 2020 zahájí provoz nové infocentrum s veřejnými toaletami. Náměstí ožije osvícenými vodními prvky a rozkvetlou zelení. Pro využití náměstí Ostrava-Jih je připravena řada akcí. Tou první budou víkendové Velikonoční trhy.

„Stavbu jsme převzali v polovině prosince 2019 s tím, že nejpozději do konce března 2020 budou, v závislosti na počasí, odstraněny zjištěné závady. Díky tomu, že tyto vady nebrání užívání, dohodli jsme se s firmou na odstranění oplocení, aby již lidé mohli prostor pohodlně užívat,” uvedla místostarostka Městského obvodu Ostrava-Jih Hana Tichánková.

Náměstí dostalo nové lavičky, zeleň, veřejné osvětlení a inženýrské sítě. Dlažba získala jednotný povrch. Pěší plochu náměstí doplňuje v současnosti zazimovaná nová kašna v podobě 12 fontán pod úrovní zpevněných ploch, orientovaná rovnoběžně s Horní ulicí. Základem zeleně je po celé délce obchodního domu pyramidální forma jerlínu japonského. Na řadu přijde také výsadba květin.

Podle místostarostky Hany Tichánkové v nově vzniklém objektu městského infocentra bude fungovat veřejné WC. Prosklené zastřešení části objektu, které má ve správě městský obvod, tzv. účko, umožní konání různých kulturních aktivit. V prvním dubnovém víkendu budou Velikonoční trhy. Připraveny jsou v průběhu roku hudební a zábavné tematické akce. Na náměstí se letos rozsvítí vánoční strom. Celý prostor bude sloužit nejen jako příjemné místo pro nakupování, ale i pro setkávání lidí.

„K rekonstrukci navazujícího podchodu pod ulici Horní je zpracována projektová dokumentace a v současnosti probíhá stavební řízení. Se zahájením realizace se počítá ještě letos. Za provedené práce zaplatí Městský obvod Ostrava-Jih 94,2 milionu korun.

Obvod Ostrava-Jih v letech 2017-2018 zrekonstruoval část nákupního střediska "Železňák", ve správě městské obvodu tak zvané účko, vybudoval výtah do 1. poschodí střediska a parkoviště za poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce. V rámci jednotlivých etap probíhá revitalizace Hrabůvky v prostoru od nákupního střediska "Železňák" na Horní ulici, přes Finanční úřad, podle celé ulice Dr. Martínka až ke kostelu. Letos proběhne etapa s názvem "Zeleň Savarin",” doplnila Gabriela Gödelová, tisková mluvčí Městského obvodu Ostrava-Jih.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám