Hlavní obsah

V Ostravě byly zahájeny zápisy do prvních tříd

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V termínu od 15. ledna do 7. února se na základních školách na území města Ostravy uskuteční zápisy dětí do prvních ročníků. Zápisům předcházejí dny otevřených dveří, na kterých si rodiče s dětmi mohou prohlédnout prostory školy, zúčastnit se vyučovací hodiny a získat potřebné informace.

Foto: Josef Zajíc

Zápis do prvních ročníků. 16.1.2014 Maminka s dcerou u zápisu na ZŠ a MŠ MUDr. Emílie Lukášové v Ostravě - Hrabůvce.

Článek

Způsob výuky ostravských škol se postupně mění v moderní a přívětivá vzdělávací a volnočasová centra. Je tedy předpoklad, že těch zhruba 3300 dětí, které se k zápisů v Ostravě dostaví, se na výuku budou těšit. Školy jsou postupně zateplovány a rekonstruovány jsou budovy i hřiště, nezapomíná se na moderní vybavení interaktivními učebními pomůckami, zřizování odborných učeben i další vzdělávání pracovníků škol.

V nejlidnatějším obvodu Ostrava-Jih byl zahájen zápis do prvních ročníků 15. ledna také na ZŠ a MŠ MUDr. Emílie Lukášové na Klegové ulici.

Od dvanácti hodin tak vstupovali rodiče se svými budoucími prvňáčky do krásně opravené školy, esteticky vyzdobených chodeb, až do osvětlené třídy, kde bylo plno dárků, učebnic, sešitů, papírů a pastelek, s kterými si děti mohly hrát. Jakoby mimochodem se jich paní učitelky zeptaly na jméno, příjmení, do kolika již umí napočítat a jaké že jsou barvy těch pastelek.

Děti, ale také rodiče, nadchla interaktivní tabule, na které si mohly děti vyzkoušet poznání barev, čísel a jiné zajímavosti, od kterých někteří rodiče nemohli oči odtrhnout. Líbila se jim také nově vybudovaná běžecká dráha v atriu školy, kde se děti za dobrého počasí o přestávce procházejí.

„K 16. lednu jsme měli ve 13 hodin zapsáno 64 dětí. Je třeba ovšem počítat s tím, že některé budou mít odklad docházky na školní rok 2014/2015. Ovšem zase je předpoklad, že do konce dnešního čtvrtečního zápisu se ještě dostaví asi deset rodičů s těmi dětmi, které měly odloženou docházku v tomto roce," konstatovala ředitelka školy Mgr. Petra Kalousková.

„Pro příští rok 2014/2015 pravděpodobně otevřeme tři první třídy. Raději s menším počtem žáků, než dvě s počtem žáků okolo třiceti. To by bylo z pohledu výuky a výchovy kontraproduktivní. V první třídě nabízíme standardní velmi kvalitní výuku. Bude se učit angličtina již od 1. ročníku. Nabízíme širokou škálu kroužků a volnočasových aktivit v oblasti výtvarných prací, literatury a divadla, ale také tělovýchovných kroužků. Rodičům to vyhovuje, protože nemusí děti převážet k těmto aktivitám z místa na místo. Především se zaměřujeme na to, aby děti byly všestranně rozvinuté a ve škole spokojené,” dodala ředitelka.

V obvodu Ostrava-Jih působí 19 základních škol. Ve velké Ostravě je jich 59.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám