Hlavní obsah

V Opočně během Noci kostelů obdivovali obrazy dvorního malíře Marie Terezie

Novinky, Dana Ehlová

S mimořádným zájmem veřejnosti se setkala Noc kostelů v Opočně, jejíž úvodní část proběhla 24. května v klášterním kostele Narození Páně na Kupkově náměstí, a hlavním bodem bylo slavnostní otevření Křížové cesty malíře Jana Václava Bergla.

Foto: Martin Trenz (IC Opočno)

V Opočně obdivovali obrazy dvorního malíře Marie Terezie

Článek

„Sešli jsme se v klášterním kostele Narození Páně v Opočně, který je proslaven nejen svou historií a rozmanitostí, ale především svou krásou a duchem, který se zde skrývá,“ uvedla v rámci zahájení Noci kostelů v Opočně starostka Šárka Škrabalová.

K hlavnímu bodu programu pak připomněla: „V letošním roce v září uplyne 300 let od narození Jana Václava Bergla, významného pozdně barokního malíře, který se narodil ve východních Čechách a své studium dokončil ve Vídni, kde získal akademické vzdělání.”

„Jednu z několika zakázek, kterými se prezentoval ve svém rodném kraji, představuje čtrnáctidílný obrazový soubor Křížové cesty, který namaloval pro klášterní kostel kapucínů u nás v Opočně a společně se dvěma dalšími Křížovými cestami vyhotovenými kolem roku 1757 pro děkanský kostel v rodném Dvoře Králové nad Labem a roku 1759 pro kostel v Orlici u Letohradu, představují opočenské obrazy podstatný článek pro poznání Berglovy tvorby,” dodala starostka Šárka Škrabalová.

Životem a dílem dvorního malíře Marie Terezie - Jana Václava Bergla - poté provedl účastníky odborník na slovo vzatý, Petr Arijčuk z Národního památkového ústavu v Josefově.

V rámci Noci kostelů v Opočně byla otevřena také modlitebna Českobratrské církve evangelické v Dobrušské ulici, kde si lidé mohli prohlédnout výstavu z historie sboru. Zájemci měli možnost občerstvení, pro děti bylo připraveno i opékání buřtů nebo hry. Celou akci završilo promítání filmu Něžná revoluce.

Milovníkům výtvarného umění, kteří by rádi viděli soubor Berglových obrazů, Opočenští vzkazují: „Pokud jste nestihli navštívit Křížovou cestu v rámci Noc kostelů, pak vás zveme na dvě komentované prohlídky. Proběhnou 29. června od 16 a 17 hodin. Pro další prohlídky bude otevřeno o vybraných prázdninových víkendech.“

Reklama

Výběr článků

Načítám