Hlavní obsah

V olomoucké zoo se křtily holky

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ZOO Olomouc se ve čtvrtek 14. července křtilo. Pětiměsíční žirafa Rotschildova se ode dneška jmenuje Zuzanka, dvě samičky mravenečníka čtyřprstého Žofie a Ofélie. Křestu se ujali primátor Olomouce Martin Novotný a náměstkové Jan Holpuch a Martin Majora.

Foto: Leona Roháčková

Zuzanka je 51 přírůstkem v dynastii olomouckého chovu žiraf Rotschildových

Článek

Olomoucká ZOO chová žirafy Rotschildovy od roku 1976. O té doby zde přišlo na svět 51 mláďat tohoto ohroženého druhu. Poslední přírůstek, samička Zuzanka, přišla na svět 1. února letošního roku jako čtvrté mládě sedmnáctileté Aminy, která se rovněž narodila a byla uměle odchována v Olomouci. Otec Marc pochází z Nizozemska.

Matka se o mládě vzorně stará a tak samička není příliš kontaktní. Pózovala proto druhá nejmladší členka šestnáctihlavého stáda, čtrnáctiměsíční Shani Star. "Tohle mládě se narodilo mladé a nezkušené samici, porodní váhu mělo pouhých 30 kilogramů, což je ani ne polovina váhy normální. Byli jsme nuceni ji odchovat uměle," vysvětlila mluvčí zahrady Hana Labská neobvyklou důvěřivost žirafí slečny, jejíž jméno v překladu znamená Úžasná hvězda.

Ve stádě zdejších žiraf žije i místní rekordmanka, samice Veronika. "Je nejstarším savcem v naší zahradě, narodila se roku 1988. Na svět přivedla deset mláďat, v roce 1999 dokonce dvojčata, což je u žiraf velká rarita," dodala Labská.

Druhými kmotřenci byly samičky mravenečníka čtyřprstého Ofélie a Žofie. "Ofinka se narodila v listopadu 2009, Žofinka o rok později. Matkou je Tami, pocházející z Belgie, a německý Yaris," vysvětlila chovatelka Hana Dostálová.  

Mravenečníci sice nepatří k ohroženým druhům, v zajetí se ale velmi špatně odchovávají. V České republice se zatím odchov povedl pouze v Olomouci, prvním mládětem byl v roce 2006 sameček Indy. Na světe je chová jen čtyřicet zoologických zahrad.

Mravenečníci čtyřprstí pocházejí z Jižní Ameriky. Jsou nejen zdatnými lezci, ale i chodci.

Reklama

Výběr článků

Načítám