Hlavní obsah

V Novohradských horách je možná zakopána část maďarského zlatého pokladu

Novinky, Vratislav Konečný

Možná píšu proto, že jsou dvě pravdivé informace. První: Němci za války drancovali Evropu a za pomoci speciálních komand nakradli obrovské množství uměleckých pokladů i cenností a mincovního zlata, taktéž maďarského. Druhá se týká umístění na Jelení hoře, ta se tyčí v centru Novohradských hor.

Foto: Vratislav Konečný

Malebný Žumberk nemá u nás obdoby

Článek

Jenže, která je ta pravá?  

Jeleních hor a vrchů najdete na našem území několik desítek, podle všech náznaků zlato ukryli ruští váleční zajatci pod dohledem SS v bezpečí Novohradských  hor, německy Gratzener Bergland či Freiwald.

Jedná se o malé horské pásmo navazující na Šumavu, s téměř nedotčenou přírodou. Nejvyšším vrcholem je Viehberg (1112 m). Ze 16 vrcholů přesahujících tisíc metrů nad mořem jich na našem území leží 5. Nejvyšší jsou Kamenec (1072 m), Myslivna (1040 m) a Vysoká (1034 m).

Nádherná krajina je i v sousedním Rakousku. Pramení tam Malše, Novohradskem protékají Lužnice, Stropnice...

Český prostor byl pro Němce až do kapitulace bezpečným týlem, občasné nálety Spojenců na konci války či řídké odbojové akce se daly zvládnout pořádkovými silami. Po válce, když se hraniční pásmo zadrátovalo, hledali soudruzi z StB u Jelení hory známky po ukrytí pokladu. Nenašli nic.

Zázračná Dobrá Voda

Novohradské hory jsou naštěstí ještě málo objevené, ale už se i sem stahují stále více návštěvníci. Pohraniční pásmo po léta nepřístupné poskytuje při toulání se po české i rakouské straně nespočet krásných zážitků. Centrem jsou „jihočeské Lourdy“ – poutní kostel v Dobré Vodě, od něhož se otevírá nádherný výhled do podhůří i na plochou Třeboňskou pánev.

Dobrá Voda je nejen značkou místní vody vyvážené po celém území, hlavně ale poutní kostel zbudovaný u radioaktivního pramene. Objeven byl asi v roce 1564, studánka, v níž vyvěral, byla prohlášena v 18. století za léčivou.

Nad pramenem vybudovali kapličku, později ji nahradil barokní chrám, podle vzoru římského San Carlo alle Quattro Fontane. V interiéru uvidíte nádherné nástropní fresky. Chodily sem desítky tisíc poutníků, vznikly tu i malé lázně a ubytovací zařízení. Stával tu i lázeňský zámeček, zanikl v 60. letech minulého století, nechali ho rozpadnout. U kostela narazíte na jedno ze 17 zastavení naučné cyklostezky s výchozím i cílovým místem v Nových Hradech.

Podobně na tom byla s lázničkami i asi kilometr vzdálená Hojná Voda. Vyvěrá tu železitý pramen. Nedaleko Hojné Vody se tyčí Vysoká (1034 m) obklopená hojnovodským pralesem. Na Kraví hoře stojí rozhledna.

Kam v podhůří

Při úpatí Novohradských hor leží několik mimořádně pěkných lokalit. Především buquyovský zámek Nové Hrady, ve městě najdete další architektonické skvosty. Nádherné je Terčino údolí u Nových Hradů, anglický lesopark, lemující údolí říčky Stropnice. Nejhezčí je je Tereziin vodopád. Uvidíte také několik romantických staveb jako je budova Lázniček a zřícenina Modrého domu. Na konci narazíte na rekonstruovanou gotickou tvrz Cuknštejn. Po dohodě s majitelem se dá navštívit.

Mimořádný je Žumberk. Letní sídlo Petra Voka, opevněná vesnice s původní gotickou, později renesančně upravenou tvrzí, u nás nemá obdoby. K návštěvě zvou i Trhové Sviny, narodil se tu prezident Emil Hácha

K tomu připočtěte množství rybníků, celkem řídké osídlení a malý jihočeský ráj na zemi na vás čeká.

Reklama

Výběr článků

Načítám