Hlavní obsah

V novém výukovém včelínu získávají děti praktické dovednosti

Novinky, Rostislav Lavička

Mladí lidé ze Studené pod Javořicí vybudovali výukový včelín. V loňském roce byl založen včelařský kroužek, jehož teoretická výuka probíhala na místní základní škole. Nyní se děti budou moci učit praktickým dovednostem právě v tomto včelíně.

Foto: Rostislav Lavička

Výukový včelín

Článek

Základní organizace včelařů Studená založila minulý školní rok na ZŠ ve Studené včelařský kroužek, který bude probíhat i v letošním roce. 

Jeho cílem není pouze vychovávat z dětí nové včelaře, kteří by snížili věkový průměr a rozšířili řady zkušených včelařů na Studensku. Kroužek má za úkol především odhalovat tajemství života včel, seznamovat žáky s jedním z nejstarších oborů lidské činnosti a v neposlední řadě je učit kladnému vztahu k přírodě.

Na začátku své činnosti nenavštěvovalo kroužek mnoho dětí, postupně se však objevovaly nové a nové tváře, a tak se dnes kroužek těší docela velkému zájmu. Teoretická výuka probíhá v prostorách ZŠ a vyvstala otázka, kde žáky seznámit se včelařením prakticky.

Byl vytvořen tedy projekt výstavby výukového včelína, jenž byl podpořen částkou 70 000 Kč z programu Think Big, který realizuje Nadace Telefónica ve spolupráci s Nadací rozvoje občanské společnosti. Peníze byly využity jak pro samotnou stavbu tak i pro nákup nezbytného včelařského příslušenství. 

Včelín je určen pro děti, ale také pro celou širokou veřejnost, aby seznamoval mladší i starší se včelařstvím a aby zvýšil zájem o tuto starodávnou a krásnou tradici přinášející užitek nejenom lidem, ale celé přírodě. Kdo bude mít zájem začít včelařit, studenská organizace je otevřena všem nadšencům, neboť včelaři se mezi sebou oslovují: „Příteli!“, což dokazuje, že pravý včelař má nejen kladný vztah k přírodě a jejím tajemstvím, ale dbá také na dobré mezilidské vztahy a zachovává morální hodnoty v podobě čestnosti, poctivosti a pilnosti, které se podobají životu včel.

V sobotu 21. září proběhlo slavnostní otevření a svěcení tohoto včelína, aby se včelkám dařilo pod ochranou sv. Ambrože. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám