Hlavní obsah

V Novém Jičíně skenují problémová znaménka speciálním přístrojem

Novinky, Radka Miloševská

Nový moderní celotělový dermatoskop mají nyní k dispozici kožní lékaři Nemocnice Nový Jičín. Přístroj funguje podobně jako skener a pomocí tzv. mapování pořizuje snímky celého těla. Fotografie ukládá a při dalších kontrolách je schopen odhalit útvary, které se změnily, nebo vznikly na těle nově.

Foto: archiv nemocnice

Nový přístroj je určen k diagnostice všech pigmentových a kožních změn, které není snadné pozorovat pouhým okem.

Článek

Kožní melanom je jedno z nejrizikovějších nádorových onemocnění. Současná medicína si s ním ale, při včasném odhalení, dokáže v naprosté většině případů poradit.

„Nový přístroj je určen k diagnostice všech pigmentových a kožních změn, které není snadné pozorovat pouhým okem. Pomocí dermatoskopu můžeme včas diagnostikovat a zahájit léčbu maligního melanomu,“ říká lékařka kožního oddělení MUDr. Radana Dwayebová s tím, že nový přístroj nahradil starší typ, jež v nemocnici používali od roku 2012.

„Pomocí moderního přístroje dokážeme přehledně zmapovat znaménka celého těla a zároveň pořídit detailní fotografie, které mohou postupně hodnotit v čase a sledovat tak na těle pacienta nebezpečné kožní změny,“ doplnila kožní lékařka. 

Maligní melanom, který se může vyvíjet kdekoliv na kůži, je zhoubný nádor s nejrychlejším vzrůstem výskytu na světě. „Trend výskytu onemocnění kůže je stoupající v České republice i celosvětově. Prevence tak hraje zásadní roli, díky ní odhalíme více nádorových onemocnění v počátečních stadiích, která jsou velmi dobře léčitelná," vysvětluje MUDr. Dwayebová a dodává, že nádory kůže patří mezi ty nejagresivnější. 

„Melanom se může vyvíjet kdekoliv na kůži, včetně oblasti dlaní i chodidel. V jeho diagnostice nám pomáhá právě dermatoskop. Uplatnění najde zejména u pacientů s mnohačetnými pigmentovými projevy,“ sdělila lékařka s tím, že měsíčně pomocí dermatoskopu vyšetří zhruba 50 pacientů z Nového Jičína a okolí, a to včetně dětí. 

Nový digitální dermatoskop má mnohem lepší charakteristiky a vidí do kůže ještě lépe než jeho „starší předchůdce“. Přístroj navíc umožňuje odborníkům vyšetřovat nově znaménka prostřednictvím celoplošného skenování těla.

„Jedná se o takzvané mapování, kdy kamera přístroje zaznamená přehledné fotografie celého těla. Fotografie uchová a při kontrole přístroj porovnáním snímků odhalí nové útvary a upozorní i na ty, které se změnily. To přináší velkou úsporu času a usnadní vyšetření zvláště u pacientů s velkým množstvím novotvarů. Proto je třeba, aby lidé chodili na kontrolu pravidelně,“ doplnila lékařka. 

Rakovina kůže se v současnosti v některých evropských zemích stává nejčastějším typem rakoviny – zejména pak u mladých žen. Na vzrůstajícím počtu onemocnění se podílí celá řada faktorů jako je fototyp kůže, snižování tloušťky ozónové vrstvy nad Evropou nebo třeba vztah k opalování. 

Vyšetření s pomocí digitálního dermatoskopu je hrazeno zdravotními pojišťovnami, se kterými má Nemocnice Nový Jičín uzavřeny smlouvy. Nepojištění klienti si vyšetření hradí sami dle platného ceníku. Na vyšetření do kožní ambulance Nemocnice Nový Jičín, která patří so skupiny Agel, je nutné se předem objednat – buď osobně, nebo telefonicky na čísle 556 773 538.

Reklama

Výběr článků

Načítám