Hlavní obsah

V neděli byl zahájen 38. ročník festivalu Novoměstský hrnec smíchu

Novinky, Petr Mráček

Zahajovací vernisáž, která se uskutečnila v neděli 12. června na zámku rodiny Bartoň-Dobenín v Novém Městě nad Metují, byla jak jinak než na veselé téma. Sérii vtipů pod názvem Turné černého humoru vystavila kapela The Tap Tap, která krátce po zahájení koncertovala na náměstí.

Foto: Hrnec smíchu

Hrnec smíchu 2016

Článek

Nevšední kapela, složená z tělesně postižených studentů a absolventů škol pražského Jedličkova ústavu, vystavuje především kreslené vtipy o lidech s handicapem. „Za celou dobu jsme se setkali jen jednou s nepochopením naší výstavy a to je, myslím, způsobeno nedostatkem smyslu pro černý humor. Mohu vás ujistit, že náš humor je ve skutečnosti mnohem tvrdší a tak se neostýchejte zachovat nadhled a pobavit se,“ uvedl kapelník Šimon Ornest.

Hlavní základnou festivalu byly prostory novoměstského Kina 70. Program festivalu je ovšem sestaven tak, že festivalové vůně a chutě se šíří okolím kina i novoměstskými ulicemi a prostranstvími, kde je možné absolvovat celou řadu doprovodných akcí – koncertů, výstav, besed, tanečních vystoupení, jako třeba na terase Kina 70, kde se uskutečnil koncert novoměstské kapely Jana Krále TheAcoustics, která zahrála taktéž při zahájení výstavy na zámku.

Oficiální slavnostní zahájení se odehrálo v Kině 70 za účasti patrona festivalu Jana Hrušínského, členů poroty a ostatních hostů, které uvedl moderátor Michal Jančařík. Hned na začátku poděkoval za dlouholetou pořadatelskou práci Iloně Daňkové a Stanislavě Brandlové, které se o Novoměstský hrnec staraly celých 17 let.

Novému řediteli Městského klubu Zdeňku Krákorovi obě dámy popřály, aby se  za sedmnáct let ohlížel se stejně dobrým pocitem jako ony. Jan Hrušínský zahájil festival slovy: „Je vědecky dokázáno, že smích léčí. Každý lékař vám to potvrdí. Upřímně přeji všem, aby nikdo nemusel brát žádné jiné léky, než je právě humor.“ 

Promítání filmu Jak básníci čekají na zázrak, předcházelo hudební vystoupení členek Základní umělecké školy pod vedením paní učitelky Petrušínské. Seskupení vystupuje pod názvem Fukando. Samotný film byl uveden za účasti režiséra Dušana Kleina a některých aktérů filmu, jako třeba Dáši Zázvůrkové, Denisy Nesvačilové a Filipa Antonia, kteří po skončení filmu zůstali k dispozici divákům pro společnou debatu.

„Dobří holubi se vracejí, aby odčinili všechny hříchy, které spáchali. Sešli jste se v hojném počtu a a snad i v hojném počtu zůstanete až do konce. Zde, v tomto kině, Básníci vznikli před třiceti pěti lety. Je to jediný případ, který znám, kdy film zachycuje v takovém časovém odstupu všechny skutečné hrdiny,“ doplňuje režisér, který současně přislíbil, že další díl básníků už natáčet nebude. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám