Hlavní obsah

V Nákří si to mezi sebou rozdali pytláci

Novinky, Petr Pokorný

V Nákří na Českobudějovicku v sobotu 1. září našli dva „největší obecní pytláky". Trest je ale nečeká. Titul Pytlák roku totiž získali zcela legálně v netradiční rybářské soutěži pořádané obcí a podporované Skupinou ČEZ v rámci programu letošního Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín.

Foto: Petr Pokorný

V Nákří si to mezi sebou rozdali pytláci.

Článek

Kdo se domnívá, že pytlačení nemá žádná pravidla, snad vyjma jediného, tedy nenechat se chytit, má určitě pravdu. V Nákří ovšem mantinely sobotního „pytlačení“ starosta Pavel Božovský velice přesně nastavil. Přísně zakázáno bylo veškeré komerční rybářské náčiní s výjimkou podběráku.

„Povolena je pouze sartuna, olůvko a háček. Výslovně se zakazuje koupený prut. Může se použít třeba lískový prut, násada od koštěte a podobně. Jako splávek musí stačit třeba špunt od vína a brk od slepice. Vyhrává ten, jehož úlovky budou v součtu nejdelší,“ konstatoval Božovský.

Do třetího ročníku „pytlačení“ u rybníčku Lundárek, jehož průběh ovlivnilo chladné deštivé počasí, se zapojilo pětadvacet lovců - čtrnáct dospělých a jedenáct dětí, mezi nimiž byly také dvě dívky. A rozhodně se mezi svými konkurenty neztratily. Zmoklé, ale spokojené, si odnášely domů ceny za druhé a třetí místo v dětské kategorii do 15 let.

„Oranžový rok je mimo jiné o nápadech a toto je ukázkový příklad akce, která spojuje tak trochu dobrodružství, pobyt v přírodě, jihočeskou pytláckou tradici a zábavu pro všechny generace,“ zhodnotil nákeřské klání vedoucí Útvaru komunikace Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ Petr Šuleř.

Speciální cenou, udělovanou za první úlovek, byla právě ČEZ ryba. Tu získal v kategorii dětí Jiří Dvořák a mezi dospělými nejúspěšnější nákeřský pytlák roku 2018 Jaroslav Hauser, který si vedle ČEZ ryby vybojoval i titul Pytlák roku za úlovek o celkové délce 113 centimetrů. Za ním se umístili Karel Voráček st. (89 cm) a Jan Vaněk, kterému k vyrovnání druhé pozice chyběl pouhý jeden centimetr.

Mezi dětmi obsadila druhé a třetí místo již zmíněná děvčata, Veronika Kučerová (63 cm) a Sofie Dvořáková (42 cm). Pytlákem roku byl vyhlášen Marek Vaněk s úlovkem 179 centimetrů ryb.

„Pytláci“ lovili, na ohništi se pekly kapří řízky, rozlévaly nápoje. Občerstvení bylo pro všechny zdarma. Výbornou atmosféru v diváckém „kotli“ nezkazilo ani nepříznivé počasí. Asi vůbec nejhorší za celé letošní léto.

Nakonec vylovili nákeřští „pytláci” z Lundárku celkem 9 metrů a 39 centimetrů ryb. 5,18 metru dospělí a 4,21 metru děti. „Lovilo se podle pravidla Chyť a pusť, takže obec o žádné ryby nepřišla,“ poznamenal starosta. Ty, které se opékaly na ohni, nakoupili pořadatelé od rybářů z Třeboně.

Reklama

Výběr článků

Načítám