Hlavní obsah

V Muzeu Šumavy v Kašperských Horách byla zahájena unikátní výstava

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na uměleckohistorické výstavě s církevní tematikou je po více než 50 letech k vidění i vzácná gotická archa z Kašperských Hor.

Foto: Jan Kaše

Gotická archa z Kašperských Hor

Článek

Výstava, která byla v Muzeu Šumavy v Kašperských Horách zahájena v sobotu 2. června, nese název Gabreta Sancta (svatá Šumava) a je věnována patronům a ochráncům střední Šumavy v památkách výtvarného umění. K vidění jsou originály exponátů ze sbírek muzeí, galerií, římskokatolické církve i soukromníků.

„Světci nejsou jenom něco mrtvého, mrtvé dřevo na oltářích, ale vlastně zastupují ten kraj, zastupují povolání, zastupují místa, vesnice svým zasvěcením kaplí, jsou vlastně živým svědectvím o tom, co se v tom kraji vyrábělo, vytvářelo a čím zde lidé žili. To je posláním naší výstavy“, uvedl při vernisáži autor výstavy prof. Jan Royt, který již dvacet let spolupracuje s Muzeem Šumavy.

Skutečným skvostem a ústřední památkou výstavy je gotický skříňový oltář (archa) Panny Marie Ochranitelky z 15. století. Ten byl v minulosti téměř celý rok zavřený a otvírán byl pouze na velké svátky.

Pokud je archa uzavřená, můžeme se obdivovat gotickému výtvarnému umění, které je reprezentováno čtyřmi výjevy ze života světců, mající právě v Kašperských Horách silné zastoupení – Sv. Markéta a drak, Umučení knížete sv. Achatia, biskupa Hermolaa a 10 000 mučedníků, Sv. Linhart osvobozující vězně a Smrt sv. Václava.

Po otevření archy oslní sochy Panny Marie Ochranitelky, sv. Kryštofa, patrona pocestných, a sv. Šebestiána, patrona proti moru, který byl v době středověku chápán jako trest za hříchy.

Místo, kde byl tento umělecký skvost umístěn, se v minulosti několikrát měnilo – hřbitovní kaple sv. Anny, děkanský kostel sv. Markéty a od roku 1868 byl součástí hlavního oltáře v poutním kostele Panny Marie Sněžné. Spekulovalo se rovněž o hradní kapli na Kašperku. Od 60. let 20. století byly části oltáře z bezpečnostních důvodů uloženy na několika místech mimo poutní kostel a došlo také na jejich restaurování.

„Křídla oltáře byla restaurována v 60. letech profesorem Bohuslavem Slánským a studenty Akademie výtvarného umění… Byl tam použit takový zvláštní experiment, a to je retuš na snímatelné podložce nebo folii, to znamená, že se to dá odloupnout…. Nicméně už je to starý zákrok a bude nutné ho odstranit“, uvedla při slavnostním otevření archy restaurátorka Kristina Málková.

Právě výstava Gabreta Sancta se stala příležitostí exponát opět restaurátorsky ošetřit a hlavně složit do původní podoby. Návštěvníci Muzea Šumavy tak mají po více než 50 letech možnost vidět tento umělecký skvost opět v celku. Výstava potrvá až do 30.10.2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám