Hlavní obsah

V muzeu na Šumavě byly zahájeny tři výstavy

Novinky, Jan Kaše

Jak vařily naše babičky, čím a v čem se dříve hasily požáry či překrásné fotografie šumavské přírody. To vše je k vidění v muzeu v Žihobcích na Šumavě.

Foto: Jan Kaše

Kouzlo staré kuchyně

Článek

Muzeum Lamberská stezka v Žihobcích připravilo pro letní období kromě stálé expozice i tři zajímavé výstavy.

Zpátky do dob babiček a prababiček

Gastronomie v proměnách času aneb Jak se vařilo od dob našich babiček, to je název první výstavy, která byla zahájena v pátek 22. června.

„Kde je srdce každého domova? Přeci v kuchyni! Právě zde tráví hospodyňka velkou část dne vyvářením, pečením a chystáním všech možných pochutin. Tady se odjakživa schází celá rodina, aby její členové společně posnídali, vychutnali si nedělní oběd anebo poseděli při večeři,“ dočteme se na výstavě.

Exponáty, které pochází ze soukromé sbírky Čestmíra Kulíška, nás zavedou do dob, kdy v kuchyních vládly naše babičky a prababičky. Můžeme tak obdivovat staré formy na pečení, váhy, hrnce, mlýnky a mnoho dalších věcí, které bývaly nedílnou součástí domácnosti.

135 let dobrovolných hasičů

V sobotu 23. června pak byla zahájena výstava, která je věnována významnému výročí. Před 135 lety, v roce 1883, začali v Žihobcích působit dobrovolní hasiči. K dispozici měli dvě stříkačky, přičemž ta novější byla koupena v Praze za 695 zlatých (tyto náklady částečně kryla půjčka ve výši 425 zlatých, kterou poskytla sušická záložna).

Na výstavě jsou k vidění staré hasičské uniformy, přilby, sekyry, ale také novější vybavení. Kromě toho se rovněž dočteme o historii Sboru dobrovolných hasičů v Žihobcích a samozřejmě nechybí ani fotografie.

Krásy šumavské přírody

Na třetí výstavě, která nese název Krajina – příroda, prezentuje svou tvorbu fotograf Vladimír Faust. Jeho prostřednictvím můžeme zavítat na nejrůznější místa Šumavy a Pošumaví a vychutnávat si skvělou atmosféru, kterou toto překrásné pohoří poskytuje.

Výstavy potrvají do konce října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám