Hlavní obsah

V Máslovicích se již těší na vyřezávání betléma z másla

Novinky, Vratislav Konečný

Zdá se, že kdo má máslo na hlavě, má tu nejdražší kebuli pod sluncem. Zatímco dříve vítězila pohádková sůl nad zlato, nyní je to stlučený tuk z kravského mléka. Mít doma pár desítek kostek rovná se pokladu. V Máslovicích z něho každý rok vyřezávají betlém, bude tomu tak i letos, 25. listopadu.

Foto: Vratislav Konečný

Z let minulých

Článek

V sobotu na svátek svaté Kateřiny se v Máslovicích bude vyřezávat betlém z převzácné komodity, jejíž v posledních měsících vyvolává hysterii. Přitom se během roku zdražilo tolik potravin, které možná používáme více, ale 250gramová kostka u leckoho vyvolává kolapsové stavy. A v Máslovicích si "dovolí" z tohoto produktu ještě vyřezávat betlém!

Muzeum másla slaví dvacáté výročí, o jeho vznik se zasloužila starostka Máslovic, ing. Vladimíra Sýkorová, jež spolu s ostatními zastupiteli vede přímo vzorně obec.

Máslovice jsou obcí dávnověkou, název pochází od Másla, z rodu Masloviců, jde tedy jako u řady dalších našich lokalit o jméno vlastní. (Pavlovice, Petrovice, Heřmanice...)

Co jiného než muzeum másla

Muzeum vzniklo v roce 1997 díky pochopení obecního zastupitelstva na náklad obce s finančním přispěním nadace Open Society Fund Praha a vládního Programu obnovy venkova a za odborné i materiální pomoci Zemědělského muzea, zámku Kačina, Klubu sběratelů kuriozit a dalších muzeí.

Mít máslové muzeum se zdálo být téměř povinností, všichni byli pro dobrý nápad. S betlémováním se začalo v roce 2003, většinou se vyřezává ze 20 kilogramů másla, letos mají zatím 40 kostek, jak potvrdila paní starostka, možná ale přibydou i další.

Betlém má některé starořezače, ale většinou přijde do másla zakrojit i někdo nový, takže nikdy není výsledek stejný. Dílo se uchovává v chladu, aby vydrželo do ledna.

Muzeum je malé, tři místnosti včetně pokladny, která slouží jako infocentrum, a prodejna suvenýrů. Půvabná je keramika, třeba dózy na uchovávání másla v podobě ležící krávy.

V expozici najdete všemožno o máslu, tiskoviny, formy, obaly, nádoby na mléko, tlouky, máselnice i malý improvizovaný chlév.

Otevřeno je celoročně (kromě února) sobota a neděle 10-12, 13-16 hodin. Ve všední den pouze po předběžné objednávce (min. 10 osob). 

Reklama

Výběr článků

Načítám