Hlavní obsah

V Malém světě techniky U6 v Dolních Vítkovicích se procházelo Cestou časem

Novinky, Josef Zajíc

V sobotu 3. února se v Dolních Vítkovicích po měsíční odstávce znovu otevřel Malý svět techniky - U6. Během této pauzy prošlo údržbou a znovu oživením 118 exponátů. Návštěvníci, kteří dorazili od 10 do 18 hodin, spatřili jeřáb na lidský pohon, ponorku Nautilus a další expozice.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 3.2.2018 Cesta časem v U 6. Dolní Vítkovice. DOV. Indiánka.

Článek

Návštěvníky v sobotu 3. února čekal nový víkendový doprovodný program na téma: Cesta časem. Přivítal je jemně roztržitý pán v bílém plášti:

„Já nejsem ledasjaký vědec. Jsem profesor. Konkrétně jmenuji se Hynek Šílený. Jsem jediný člověk na světě, který dovede cestovat v čase. Včera jsem se snažil dostat do roku 1828, to je nějakých 190 let zpět. V té době se totiž narodil Jules Gabriel Verne ( 1828-1905). Chtěl jsem se s ním setkat. No, pravda někdy se něco povede, někdy se něco nepovede. Mně se náhodou povedlo setkat se s osmi lidmi z různých dob od pračlověka až po mimozemšťana. A vy, návštěvníci, tady máte kartičku a hledejte, přemýšlejte, sledujte, pozorujte, bádejte a čtěte.”

A návštěvníci bádali.

Postupem po expozici Malého světa techniky - U 6 viděli fungující exponáty, na které si mohli sáhnout, změřit a dokonce, v mnoha případech, si pomocí exponátu vyrobit výrobek a odnést si jej domů. 

„Tak děti, získejte energii z citronů,” řekl vědec.

„Z citronů?” ptaly se zvědavé oči dětí i jejich rodičů.

„Ano, v každém živém organismu totiž existuje speciální elektřina. Tak zvaná živočišná elektřina. A já, Luigi Galvani, lékař, anatom, fyziolog, fyzik (1737-1798) jsem právě živočišnou elektřinu objevil.”

A návštěvníci zkoušeli. Procházeli, prolézali, točili klikou a objevovali stále nové a nové věci. 

Podle organizátorů první den po rekonstrukci Malý svět techniky navštívilo v sobotu více než 600 návštěvníků. Další nápor čekají v neděli 4. února.

„Expozice Malého světa techniky se nachází v budově bývalé VI. energetické ústředny v areálu Dolních Vítkovic v Ostravě již od roku 2012. Odhaluje tajemství technických vynálezů od parního stroje až po kosmické moduly. Při procházce po stopách Julese Verna si zde návštěvníci uvědomí fantastickou řadu objevů, které významně poznamenaly vývoj průmyslu a technického pokroku. Probíhají zde vzdělávací programy pro školy a volnočasové aktivity pro veřejnost,” informovala Pavlína Copková, mluvčí Dolní oblasti Vítkovice.

Reklama

Související témata:
Paráda

Výběr článků

Načítám