Hlavní obsah

V malebném Kryštofově Údolí chytali pionýři podlé záškodníky

Novinky, Vratislav Konečný

Jedno z nejhezčích údolí u nás, Kryštofovo u Liberce (lidově Kryštofáč) si zahrálo v řadě filmů. Proslulo například ve Vláčilově filmovém dramatu Adelheid, kde představovalo pohraniční ves Černý Potok krátce po válce. Obecní úřad posloužil coby četnická stanice, ve filmu byly sekvence i z kostela.

Foto: Vratislav Konečný

Typické hrázděné domy, některé mají průčelní štíty pokryté břidlicí vyskládanou do geometrických vzorů

Článek

Horníci, pašeráci a Hubička

Hodně filmovaným místem je i železniční viadukt  v Novině, součásti Kryštofova Údolí. Obec tvoří trojice původních vsí podél toku Rokytky. První byla Rokytnice (Eckersbach), poté Bezové údolí (Holundergrund, pozdější Kryštofovo Údolí) a  Novina (Neuland). Založili je kvůli těžbě stříbra a cínu v 16. století. Ukončena byla v polovině 18. století. 

Kdysi údolím vedla pašerácká stezka, námět pašeráků použil Bedřich Smetana v Hubičce. Pašerácká hospoda Karoliny Světlé, spisovatelky Podještědí, tu stávala ještě v roce 1969. Karolina Světlá tu prý napsala základ libreta opery (sepsané Eliškou Krásnohorskou) Hubička a jiné Ještědské povídky.

Strašil tu i Vladimír Pucholt

V roce 1952, kdy se natáčely pouze budovatelské, a hlavně ideologické snímky pro dospělé i děti, natočili v Kryštofově Údolí režiséři J. Matějovský a J. Slavíček dobrodružný film Konec strašidel.

Místní pionýři dopadají v malém městečku záškodníky, námět podle tehdejšího sovětského vzoru, kdy děti udávaly ve jménu lidu a socialismu, hlavně pak hrdinného Komsomolu a drahého vůdce Josefa Vissarionoviče s úsměvem na rtech, své rodiče a blízké jako nepřátele lidu. Zajímavostí možná je, že si ve snímku zahrál kluka i Vladimír Pucholt, známý z kultovních Starců na chmelu nebo Svatby jako řemen.

Za války bylo Údolí součástí Sudet, obyvatelstvo odsunuli na jaře 1945. V letech, kdy se filmovalo, tu stále ještě bylo polodivoké území, ne tak půvabná a vyhledávaná obec, jakou známe dnes, a kam se jezdí kochat roubenkami a pečlivě upravenými staveními návštěvníci ze všech  koutů.

Orloj z trafačky

Jezdí sem i podívat se na jedinečný venkovský orloj, vznikl z pobořené trafostanice v roce 2006. Jeho tvůrce Martin Chaloupka minulý rok zemřel.

Také na kostel svatého Kryštofa, ten se hodně objevuje právě ve filmu Adelheid. V něm skvěle hráli Petr Čepek jako bývalý poručík čs. armády Viktor Chotovický, který přebírá správu nad zkonfiskovaným statkem, a Emma Černá (Adelheid Heidenmannová), dcera německého správce statku, jehož po válce za zločiny popraví.

Temný baladický příběh vznikl na námět spisovatele a scenáristy Vladimíra Körnera. Režisér František Vláčil chtěl původně natáčet na severní Moravě, ale v roce 1969 tam bylo mnoho sněhu a mimoto všude ruské posádky, nakonec skončili v Kryštofově Údolí, což považoval za plus filmu.

Obec navštívili filmaři také v Moskalykově Modlitbě pro Kateřinu Horowitzovou (1965), a v americkém válečném dramatu Hartova válka (2002) s Brucem Willlisem a Colinem Farellem.

Údolí směrem k ještědskému hřebenu uzavírá viadukt v Novinách, po němž  vede trať z Teplic do Liberce. Je 230 metrů dlouhý, se 14 oblouky, vysoký 30 metrů. Tunel je dlouhý 800 metrů.

V obci najdete muzeum betlémů. Kdysi hornická osada u říčky Rokytky je idylickým místem pro výlet a relax, určitě navštivte prvorepublikovou kavárnu u Ježka.

Reklama

Výběr článků

Načítám