Hlavní obsah

V Malé Morávce začne zimní sezona v pátek večerním lyžováním

Novinky, Táňa Arťušenková

Večerním lyžováním zahájí v pátek 14. prosince novou zimní sezonu ski areály Kopřivná a Karlov pod Pradědem v Malé Morávce. V Karlově se bude lyžovat na sjezdovce Ski Express. V sobotu a neděli si lyžaři v obou střediscích užijí denní i noční lyžovačku.

Foto: Archiv Ski areál Kopřivná

Šestisedačková lanovka v Kopřivné patří k nejmodernějším v České republice.

Článek

Ski Aréna Karlov nabídne letos hned několik novinek. „Počet přepravených osob zvýší a zrychlení odbavení zajistí dvě nové odpojitelné čtyřsedačkové lanovky,“ řekl starosta Malé Morávky Ondřej Holub. Podle něj velkou investicí obce do zlepšení služeb v lyžařském středisku byla také výstavba chodníku.

První novou lanovku, Myšák, najdou zájemci na začátku střediska. Původní dvousedačku zde nahradila čtyřsedačka s bublinami. V areálu Roháč spustí od ledna druhou čtyřsedačku. Každá přepraví 2 400 osob za hodinu.

Do celého areálu přibyla moderní sněžná děla. Zasněžovací systém je plně automatický a dokáže reagovat na změny teploty a další podmínky. Sjezdovky tak lze zasněžit rychleji a zároveň se sníží spotřeba energie až o 35 procent.

Novými pojízdnými pásy je vybavena rovněž lyžařská škola. Jeden z nich je dokonce krytý, takže malí lyžaři budou i v méně příznivém počasí stále v suchu. Pojízdný koberec propojil také svahy mezi Myšákem a Kazmarkou.

Večerním lyžováním zahájí sezonu v pátek také lyžařské středisko Kopřivná v Malé Morávce. Podle tiskové mluvčí Andrei Mlčochové si jeho návštěvníci moderní šestisedačkovou lanovku s vyhřívanými sedadly a bublinami, která byla spuštěna loni, velmi oblíbili.

„Letos jsme investovali do technického zázemí, systému zasněžování a služeb. Koupili jsme novou výkonnou rolbu, která zrychlí úpravu sjezdovek před večerním lyžováním, rozšířena byla půjčovna lyží, vznikl nový výukový prostor s vlekem pro pokročilejší zájemce o školu lyžování. Navíc je bezpečně oddělený od ostatních sjezdovek. A v našem Apres ski baru Deštník budou každou sobotu koncerty,“ uvedla tisková mluvčí. Ceny skipasů podle ní letos zvyšovat nebudou.

Úterní sněžení přivítal provozovatel Ski Arény Vrbno ve Vrbně pod Pradědem Zdeněk Skokan. „Teď bychom potřebovali ještě mráz, aby podklad promrzl a my mohli začít se zasněžováním. Všechna děla řídím automaticky přes počítač a vodu bereme z naší retenční nádrže,“ poznamenal Zdeněk Skokan.

Právě do systému zasněžování letos dali nejvíce peněz. V areálu se širokou přes dva kilometry dlouhou sjezdovkou nabízejí dva vleky, k dispozici je lyžařská škola i půjčovna sportovního vybavení. Návštěvníky přitahuje také bobová dráha, která je v provozu po celý rok.

V areálu Ski Annaberg v Andělské Hoře se dvě hlavní sjezdovky nacházejí na jižním svahu. Zasněžovat tu proto ještě nezačali. „Vodu bereme z rybníka, trochu s ní musíme hospodařit. Jakmile to počasí dovolí, hned děla spustíme,“ informoval provozovatel areálu Josef Novák.

Svah je podle něj ideální pro výuku dětí, proto zde organizují nedělního Annaberského lyžáčka pro zájemce od 6 do 9 let. Rodiče svého potomka ráno přivezou a odpoledne si ho zase odvezou. Oblíbené jsou přebory škol i závody pro veřejnost. Zájemci si mohou půjčit lyžařské a snowboardové sety se všemi doplňky. Pro děti jsou připraveny sáně a boby, pro běžkaře zase kompletní běžecká lyžařská výbava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám