Hlavní obsah

V lotyšské Jurmale byla za komunistů přísně střežená nudapláž, ženy a muži ale zvlášť

Novinky, Vratislav Konečný

Třicetikilometrová pláž v Jurmale, mondénním letovisku na břehu lotyšského Baltu byl převážně určena vybrané klientele. Komunističtí potentáti, generální tajemníci partaje, „kukuřičný dědek“ Nikita S. Chruščov i jeho následník se srostlým obočí, Leonid I. Brežněv, si to tu velmi oblíbili.

Foto: Vratislav Konečný

Jurmalská pláž je dlouhá asi 32 kilometry.

Článek

V okrajové rezidenční části Jurmaly, jméno znamená Pobřeží, se skryti před zraky veřejnosti rekreovali z těžkých politických rozhodnutí.

Mohli sice jezdit na Krym, kde měla věrchuška veškerý státní komfort, jenže jih pro ně byl moc ruský. Na severu si připadali jako na nenáviděném Západě. A to měli moc rádi. Jurmala ležící asi patnáct kilometrů od Rigy se postupně slila z několika menších lázeňských letovisek do dlouhého rekreačního komplexu. Pláže měří asi 32 kilometry. 

Vyhlášené pobřeží bylo již za carského Ruska, ale osídlení bylo řídké. Podobná letoviska najdete na severu Německa, od Usedomu přes Rujanu k Fríským ostrovům.

Turisticky to na pobřeží začalo žít v 19. století, z té doby tu stojí na 4000 typicky lotyšských dřevěných lidových staveb, 414 je památkově chráněno. Původně jen výstavné vily bez hygienického zázemí, nyní vše pečlivě zmodernizováno.

Klid pro vyvolené

Naprostý klid byl odměnou pro nomenklaturní kádry a jejich rodiny, kdo jel do Jurmaly, před tím se bylo nutno po ruském způsobu třikráte hluboce uklonit.

Pro ty se postavily hotely ve stylu socialistického realismu. Postaru se totiž žít nedalo, jak tvrdilo heslo doby, takže architektura dost utrpěla. Nynější moderní výstavba je už v souladu s dobou a zapadá do starého.

Jak se dělá pravěk

Courání po pláži v teplých vlnách je velmi příjemné, moře je tu mělké, potkáte tu dost běžců. Samozřejmostí je hledání kousků jantaru, zkamenělá pryskyřice je hlavním mořským artiklem, na šperky narazíte všude. Někdy se dá najít malý kousek, ale nic velkého.

Hledá se ale na podzim, to moře vynáší pryskyřici na břeh, ale občas pidikus najdete i v létě. Ceněné jsou kusy, ve kterých uvázly živočichové nebo rostliny. Jenže ne vše je originál, podle lotyšského průvodce koumáci jantar roztaví, dovnitř něco umístí a pravěk je na světě. 

Jak se dělá dobře žaludku

Centrem Jurmaly je městečko Majori, kde je velká pěší zóna plná restaurací s výbornou krmí, kavárnami, cukrárnami a obchody se suvenýry. Mají tu skvělou zmrzku.

Dal jsem si skvělou polévku soljanku a k tomu pelmeně, dobře vychlazené pivo a stakan černého balzamu, tmavého likéru. Je to suvenýrová záležitost Lotyšska, který má tmavou barvu fernetu, je bylinný a velmi dobrý. 

Koukejte, nahá soudružka

Dzintari je další malé městečko, tady byla nudapláž, kde se po ránu pod přísným dohledem milice mohli soudruzi koupat nazí.

Ale soudružky zvlášť, socialistická žena se neměla vystavovat chlípným pohledům spolustraníků. Dalekohledy mlsných partajníků tu prý měly sjezdy.  

Dobrý relax

Zdejší pláže mají modrou vlajku, jezdí sem hlavně rodiny s dětmi, městečku Bulduri přezdívali Edinburgh podle zetě cara Alexandra II. vévody z Edinburghu, který sem jezdil.

Městečko Pumpuri je rájem surfařů a kitenistů. Na koupání a relax je to tu naprosto ideální.   

Reklama

Výběr článků

Načítám