Hlavní obsah

V Londýně slavila úspěch autorská inscenace Bolka Polívky, ve které hraje se synem Vladimírem

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Šašek a syn měl premiéru v únoru 2017 a je od té doby stále jedním z nejvyhledávanějších titulů uváděných na scéně Divadla Bolka Polívky. Inscenace prezentovala v Londýně to nejlepší ze současného českého divadla, vybrána byla Českým centrem.

Foto: Divadlo Bolka Polívky
Článek

Hra s podtitulem Převýchova mladého šlechtice v šaška, to vše za trest a v sedmi obrazech volně navazuje na slavnou inscenaci Šašek a královna (premiéra 1983), v níž byla Bolku Polívkovi partnerkou tehdejší manželka a Vladimírova matka Chantal Poullain.

Výborný Polívka junior je ve hře objektem převýchovy otce, za jehož svérázného vedení dospívá k vlastní identitě. Nelze nepřipomenout, že Šašku a synovi předcházela inscenace DNA (premiéra 2014), v níž spolu s otcem exceluje dcera Anna. Oběma pozoruhodnými inscenacemi dává autor víc než jindy nahlédnout do osobního života i vlastního nitra. Obě nesou autorův osobitý rukopis, originální humor a komiku, noří se však hlouběji, navozují situace a otázky prostou komiku a klauniádu přesahující.

Pro Londýn byla inscenace Šašek a syn vhodně vybrána, dějem, jeho pozadím a koloritem i ne přílišnou verbalizací je pro zahraniční diváky srozumitelná a nosná. Ve dvou představeních v Shaw Theatre London ji zhlédlo 800 diváků, většinou zde žijících Čechů, zaujala však i domácí, kterým děj přiblížily titulky v angličtině.

Na příští rok plánuje Divadlo Bolka Polívky další dva zahraniční výjezdy: do Bruselu a Austrálie. Nejen s inscenací Šašek a syn, ale i s představením Letem sokolím v podání Michala Chovance a Ondřeje Klíče.

Mladší generace znají Bolka Polívku především jako výborného představitele mnoha filmových rolí, scénáristu a osobitého baviče, klauna, autora televizních pořadů, zvláště nestárnoucí Manéže. Vyjma televizních záznamů, které ovšem nikdy nenahradí „živou scénu“ nemohlo mnoho dnešních návštěvníků divadel vidět jedinečné Bolkovy autorské inscenace, které sklízely úspěch nejen v domovské Huse na provázku, ale na mnoha místech v zahraničí. Mimořádně pohybově disponovaný herec, světově uznávaný mim se vlastně vrací. Tentokrát s vlastním divadlem a s následovníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám