Hlavní obsah

V lignitové Kristýně se koupou návštěvníci ze tří států

Novinky, Vratislav Konečný

Určitě je těch národností daleko víc. Zrekultivovaný bývalý lignitový důl Kristýna u Hrádku nad Nisou slouží především domácím z Česka a sousedním Polákům a Němcům. Dnes už téměř nikoho nezajímá - a ani se moc neví, že jezero, vypadající jako velký písečák, bývalo do roku 1972 lignitovým dolem.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

V severních Čechách je to ojedinělá vodní plocha sloužící svým zázemím k hromadné rekreaci.  

Přijel jsem za trochu podmračena, takže ve vodě bylo jen pár lidí, zato kemp byl téměř plný. Chatové zařízení je sice z let minulých až minulejších, leč sociálky, vizitka kulturnosti, byly čisté, obsluha v kioscích rychlá. Zkrátka Kristýna je příjemné pokoupání i se solidním zázemím. Ovšem dojem jest to letmý, proto velmi subjektivní.

Když u vody, tak do vody

Připojil jsem se k tomu málu ve vodě, a dobře jsem učinil. Příjemná, čistá, trochu chladná, žádné kafe, na které jsme z posledních horkých dnů zvyklí. Je tu i půjčovna loděk, plocha je na veslování docela velká. 

Před pár lety se na Kristýnu jezdilo hodně surfovat. Na Hrádecku se těžilo už za Marie Terezie, roku 1786 otevřeli důl v Loučné, což je součást Hrádku, Kristýnu začali hloubit v roce 1892.

Minidůl elektrárně nestačil

Povrchově se do Kristýny pustili o pár desítek let později, až roku 1959. Spolu s bagristou a několika řidiči tu pracovalo asi 30 horníků. Byl to minidůl, spíš dolíček. Přesto vytěžili přes půldruhého milionu tun uhlí.

Zajímavostí je, že důl, ležící v Sudetech, nemuseli povětšinou němečtí horníci při odsunu opustit. Kristýna měla zabezpečovat uhlí pro elektrárnu v Opatovicích, ale nedařilo se zvládat požadavky nenasytných uhelných pecí. Po zastavení těžby bylo odsouhlaseno, že se lom zrekultivuje, zavodní se svedením okolních malých toků a pozvolna se začala plnit nádrž o současné rozloze 12 hektarů.

Pozvolna se začalo s „osídlováním“ břehů, infrastrukturou, budováním sportovišť. V areálu najdete asi 40 chatek, různá hřiště, westernové atrakce. Je tu i rybářský ráj. Kristýna je stále vyhledávána pro svou čistotu, dostupnost i příjemné zázemí. Další velká vodní plocha, daleko větší, je až u německého Budyšína.      

Reklama

Výběr článků

Načítám