Hlavní obsah

V Libochovicích se konal 3. ročník festivalu zdravotně postižených Umíme se bavit

Novinky, Jiří Růzha

Ve středu 18. září bavilo na 70 umělců ze sedmi zařízení sociální péče více než 380 diváků a sami sebe na třetím ročníku festivalu s přiléhavým názvem Umíme se bavit.

Foto: Jiří Růzha

3.ročník festivalu Umíme se bavit Libochovice - skupinové foto - herečka I.Andrlová je na pravé straně

Článek

Proč název Umíme se bavit? Festival si vzal za úkol ukázat dětem a dospělým v Libochovicích a okolí, že umělecké cítění, hudba a tanec, není jen prioritou zdravých, že existují handicapovaní malíři, básníci, spisovatelé, herci, hudebníci a dokonce i tanečníci. Stejně tak, jako dokáží umění přijímat, dokáží jej i dávat. Sice není vždy vše dokonalé, ale tady se dokonalost necení, zde se oceňuje vytrvalost a trpělivost. Ovšem celkový zážitek je stejný, ne-li větší.

O tom se mohlo přesvědčit na dvě stě dětí ze ZŠ Libochovice, které navštívily první část festivalu konanou v dopoledních hodinách. Dvouhodinový blok hudby, tance a zpěvu dokázal během hodiny prolomit bariéry a větší část diváků téměř zbořila první řady sedadel a udělala místo na tanec. Děti se pak připojily k tančícím a zpívajícím.

Bylo to až dojemné, když na jevišti hrála skupina Terezky a v hledišti před pódiem tančilo na 50 dětí a a ostatní stojící v řadách mocně tleskajíce podporovaly své tančící kamarády. Kapelnice na konci vystoupení všem potvrdila, že se jí tohle stalo, za dobu působení ve skupině, poprvé.

Oba dvouhodinové bloky skvěle uváděla herečka a patronka festivalu Ivanka Andrlová, která mezi jednotlivými vstupy vylosovala z každé třídy šťastného majitele batůžku s emblémem festivalu – žlutým sluníčkem.

Diváci mohli zhlédnout taneční skupinu Lucarino Dance z DNS Čížkovice tančící americké Line Dance, soubor Liběšáček z DNZ Liběšice s tancem Když se chlapi poperou, hudební skupinu Křešičanka – Pustajka z DNP Křešice, taneční skupinu Boubelky z MPS DS Louny s charlestonem a kde opět tančili i vozíčkáři tanec Schody z nebe, divadelní soubor Bez zámků z DBZ Tuchořice a jejich Šum svistu, již zmiňovanou hudební skupinu Terezky z DZR Terezín a také pravé a nefalšované čarodějnice z Domova Bouřňák v Háji u Duchcova.

Úžasná atmosféra a skvělé výkony byly opět odměněny drobnými dárky pro účinkující, které osobně předal ředitel CSP Litoměřice Ing. J. Vinkler, který je zároveň zastupitelem města Libochovice. Dobrý oběd opět připravila paní Bauerová, majitelka restaurace Pamplona v Libochovicích, a po slavnostním ukončení festivalu se konala již tradiční diskotéka Petra Vrány. Ten dokázal z již dost unavených umělců vymáčknout neuvěřitelné taneční výkony.

Festival pořádalo město Libochovice společně s T. O. Bílý zajíc Libochovice za finančního přispění Ústeckého kraje z Programu podpory regionální činnosti pro rok 2013. Záštitu nad festivalem si vzali radní Ústeckého kraje Mgr. Martin Klika a starostka Libochovic Ing. Jana Holá. Ovšem svoje místo zde mají i sponzoři, tím byl letos jen Skloservis s. r. o., jehož majiteli patří obrovský dík.

Třetí ročník festivalu Umíme se bavit skončil, zůstalo po něm mnoho zážitků a mnoho fotografií a hlavně, když to podmínky umožní, chuť pokračovat a za rok se zase sejít při dalším, již čtvrtém ročníku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám