Hlavní obsah

V létě se lze vydat za barokem na kole i pěšky

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř třicet akcí na barokních památkách budou moci návštěvníci zažít v rámci letošního ročníku Letního barokního festivalu. Pro ty, kteří rádi spojí sport s kulturním zážitkem, jsou letos nově připraveny tři barokní cyklotrasy.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Z chystaných akcí stojí za pozornost barokní svatovítská noc v Klatovech nebo tradiční barokní slavnost na Zámku Hrádek u Sušice.

Článek

Letní barokní festival, jako součást projektu "Západočeské baroko", zahrnuje 10 hlavních barokních slavností na významných barokních místech celého Plzeňského kraje.

„Tradičně se zahájení uskuteční v Centru baroka v Muzeu a galerii severního Plzeňska v Mariánské Týnici a ukončení na zámku v Manětíně. Hlavní akce jsou pak doplněny celou řadou menších kulturních akcí na dalších 27 místech regionu v podobě koncertů vážné hudby, výstav nebo duchovních akcí, které byly finančně podpořeny z krajského dotačního programu Podpora kultury v Plzeňském kraji 2018,” uvedl náměstek hejtmana pro oblast kultury a památkové péče Vladislav Vilímec s tím, že na festival byla v rozpočtu Plzeňského kraje vyčleněna částka ve výši dvou miliónů korun.

Z chystaných akcí stojí za pozornost barokní svatovítská noc v Klatovech nebo tradiční barokní slavnost na Zámku Hrádek u Sušice. Květinová slavnost se uskuteční na zámku v Nebílovech, kde je připraven program pro celou rodinu, v jehož rámci si návštěvníci mohou vlastnoručně vyrobit barokní květinový doplněk. Zahradní slavnosti aneb Květy baroka se budou konat v zahradách, parku a zámku ve Svojšíně.

Duchovní programy jsou pod názvem Pod pěti hvězdami připraveny v Nepomuku. V Manětíně, kde se uskuteční Poutní mše umělců, aneb pouť lívancová, bude též provedena Opella ecclesiastica významného barokního hudebního skladatele Josef Antonína Plánického a manětínského rodáka.

Tanec je zastoupen především v klášterní barokní noci v klášteře Kladruby a silný zážitek slibuje i barokní víkend v Tachově od 13. do 15. července. Sem jsou na sobotní odpoledne zvány rodiny s dětmi, a to konkrétně do Jízdárny ve Světcích, kde bude možné zhlédnout barokní představení Malé příběhy velkého hraběte nebo hudební vystoupení Sojkova kvarteta.

Pozornost je ale věnována i řemeslům, v Centru stavitelského dědictví Národního technického muzea v Plasích je připraven program pod názvem Svatojánská brána k řemeslu. Ukázky tesařských řemesel, ruční střiže ovcí nebo ukázka barokního vaření bude možné zhlédnout při barokním dnu na zámku v Manětíně v sobotu 18. srpna, kde je také připraven bohatý program pro rodiče s dětmi.

Jedinečnou součástí projektu Západočeské baroko je nový projekt "Barokní cyklotrasy na severním Plzeňsku".

„Barokní cyklotrasy jsou tři, výchozím a cílovým místem zároveň jsou Plasy. Mají různou obtížnost, přičemž délka každé trasy je kolem 40 km. Na trasách, které vedou po číselně značených cyklotrasách Klubu českých turistů s nalepenou samolepkou loga Západočeského baroka, je umístěno 10 odpočívadel. Pro snadnou orientaci byla vydána cykloturistická mapa, leták a připravena je i mobilní aplikace,” vysvětlila vedoucí odboru kultury a památkové péče Alena Svobodová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám