Hlavní obsah

V Lesním baru platíte, kolik uznáte za vhodné

Novinky, Vratislav Konečný

Pověst o místě, kde se můžete najíst a napít za obnos, který si sami určíte, jde světem již sedmý rok. Samoobslužný bar na říčce Vápenné napájející chladicí dřevěná zařízení na rozmezí Jeseníků a Rychleb je téměř zázrak. Doporučená cena tu visí, většina dá víc.

Foto: Vratislav Konečný

Cuketové placičky se sedmikráskovomaceškovou oblohou z penzionu Kovárna

Článek

Volně ložené občerstvení Lesního baru nikdo nehlídá. Nehledejte žádné fotopasti nebo maskované strážce, provozovatelé vsadili na poctivost. Našlo se pár nenechavců, kteří si mysleli, že tu budou loupežničit, ale přepočítali se. Provozovatelé většinu znají a snaží se jim jejich počínaní rozmluvit, předání do rukou zákona by bylo horší.

U nás naprostá rarita, ale například ve Švýcarsku najdete samoobslužné stánky s potravinami nebo květinami dost často.

Setkal jsem se se sýrárnou ve sklepě statku, kam se mince či bankovky házely do staré ošatky. Nikoho nenapadne tam nedat.

Na nápad založit občerstvení u cesty přišel revírník Václav Pavlíček, který stále věří, že všichni jsou poctivci, jen někteří trochu méně. Zaměstnanec Lesů České republiky, podniku, který mimo klasické lesnické práce buduje na spravovaných lokalitách i dřevěné přístřešky, vzal za svůj přístřešek hornolipovský.

Na konci Horní Lipové, po projití pod viaduktem, začne stoupat lesem asfaltka směrem k hraničnímu Smrku (1126 m n. m.). Od baru přechází v lesní pěšinu.  

Terén není náročný, vjezd není povolen až na výjimky, potkáte tu ale jak pěší, tak cyklisty, prázdno tu není ani v zimě, běžkaři tu mají vyšlápnutou stopu.

Nápoje za 12, kde to dáte?

Bar tvoří srubovitý otevřený přístřešek s nabídkou nápojů, cukrovinek, uzenin, denně se doplňují, v létě několikrát. 

K tomu pár navazujících posezení, včetně dřevosedátek pro děti. Dále udírna, ohniště, plynová bomba je též k dispozici.

Zhruba kilometr výše proti proudu potoka se nachází Horní bar, místo tiché, vyhlídkové, s přírodní sprchou. Voda a vzduch léčí po celých Jeseníkách, Vinzenz Priessnitz (1799-1851) si to dobře uvědomoval, když začal léčit lidi, kteří se za jeho metodou sjížděli ze všech koutů Evropy.

Pan Pavlíček a jeho přátelé pořádají různé akce, k vyhledávaným patří pečení makrel, to se snad sbíhají i lesní šelmičky. Slaví se tu Silvestr, v zimě se line vůně svařáku, ochutnávání pálenek je prý předpokojem ráje.

Určitě nahlédněte do zápisných sešitů, poznámky a kresby stojí za přečtení, určitě přidáte i svou.

Do Kovárny za dlabancem

Pokud máte zálusk na nějakou místní specialitu a domácí kuchyni, zavítejte do penzionu Kovárna v Horní Lipové, zhruba 2,5 kilometru od Lesního baru. Domácí škvarkové sádlo, pomazánka z medvědího česneku nebo polévka z téhož, cuketové placičky se záhonkem květin, halušky, sýrové pochoutky, ryby, stejky, sladkosti. Ostatní najdete na jejich webu, stojí to za to. Majitel Kovárny Josef Sekula je nejen skvělý vypravěč, ale i organizátor mnoha akcí na Hornolipovsku. Třeba kosení louky nebo vítání císaře Josefa II. na Jesenicku.

Akce najdete na webu, ale on vám o nich sám rád povypráví.

A jeho paní je skvělá kuchařka. 

www.lesnibar.wordpress.com

www.penzionkovarna.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám